Trucuri ca să treci cu bine peste ger, zăpadă şi îngheţ
10 ianuarie 2017 21:10
Fapt divers
Ultima actualizare:
Iarna ne rezervă surprize, unele dintre ele chiar neplăcute. De exemplu, ţi se poate întâmpla să nu poţi deschide uşa deoarece a îngheţat yala sau să te trezeşti că ştergătoarele sunt „lipite” de parbriz. Iar exemplele sunt multe. Iată mai jos cum să te descurci în orice situaţie!
- Cum „dezlipeşti” ştergătoarele de pe parbriz - Ştergătoarele maşinii au îngheţat şi s-au lipit pe parbriz? Prepară o soluţie din apă şi sare şi pune lichidul într-o sticlă cu pulverizator. Pulverizează ştergătoarele şi geamul până când reuşeşti să topeşti gheaţa.
- Nisip ca să poţi merge pe gheaţă – Dacă locuieşti la curte şi ai treabă pe afară, nisipul te va ajuta să nu aluneci pe zăpadă sau gheaţă. Când ieşi din casă pentru a merge, de exemplu, în grădină sau la coteţul aimalelor, aruncă în faţa ta câte un pumn de nisip sau sare grunjoasă.
- Cum să ai încălţăminte impermeabilă – Dacă trebuie să ieşi des din casă, din cauza drumurilor lungi prin zăpadă ţi se vor uda picioarele. Îţi va trebui încălţăminte impermeabilă, dar asta nu înseamnă că trebuie s-o cauţi prin magazine. Dimpotrivă! Te poţi descurca singur, chiar acasă la tine! Nu trebuie decât să freci cu o lumânare (pastilă) toată suprafaţa cizmelor sau a ghetelor, iar apoi să ţii încălţămintea câteva minute sub jetul de aer cald al uscătorului de păr. Temperatura ridicată a aerului va topi ceara care va pătrunde în material, iar acesta va deveni impermeabil.
- Cum înlături zăpada afânată – În nici un caz cu lopata deoarece te vei chinui inutil. Încearcă s-o îndepărtezi cu o mătură! Este mult mai comod şi mai rapid.
- Nu ai racletă? Foloseşte cardul bancar – Dacă au îngheţat parbrizul, luneta şi geamurile maşinii, pelicula de gheaţă poate fi îndepărtată cu o racletă. Dar ce te faci dacă nu ai aşa ceva în maşină? Încearcă să foloseşti cardul bancar sau orice alt card de cumpărături, de fidelitate etc pe care îl găseşti în portofel.
- Un lacăt se deschide cu o cheie încălzită – Dacă nu poţi să bagi cheia în broasca uşii sau nu poţi deschide un lacăt, încearcă să încălzeşti cheia câteva secunde la flacăra unei brichete.
- Usucă ghetele pe pietricele – Când intri în casă cu ghetele şi cizmele pline de zăpadă, vei lăsa urme de apă pe hol. Apoi, te vei chinui să le ştergi cu mopul. Pentru a scăpa de această problemă, pune pe hol câteva tăviţe cu pietricele decorative şi aşază încălţămintea pe ele. Apa se va scurge în recipient, iar holul tău va rămâne curat, fără pic de urmă murdară.
- Cum să nu mai aluneci pe gheaţă – Pune puţin lipici pe talpa ghetelor şi presară peste el nisip. Aşteaptă să se usuce şi abia după aceea te poţi încălţa şi ieşi afară. Talpa va adera mult mai bine pe zăpadă şi gheaţă.
- Ce faci dacă ai rămas cu maşina în zăpadă – Dacă ai rămas blocat în zăpadă şi nu mai poţi ieşi pentru că derapezi, pune în faţa roţilor pe care ai tracţiunea două dintre covoraşele de cauciuc pe care le ai în maşină pe podea. Roţile vor adera la cauciuc şi vei reuşi să ieşi din zăpadă.
- Ce faci ca să nu îngheţe ştergătoarele – Chiar dacă le ridici de pe parbriz, ştergătoarele pot îngheţa mai ales pe timp de noapte, când temperaturile sunt extreme. Cauciucul devine foarte rigid, iar dacă ninge se acoperă cu zăpadă îngheţată. Pentru a preveni această problemă, pune pe fiecare ştergător câte o şosetă mai lungă. Când pleci la drum, dă şosetele jos. Ştim, sună cam ciudat şi pare dubios să vezi o maşină astfel „echipată”, dar e un truc ce funcţionează.
- Coliere pentru roţile de la bicicletă – Sunt persoane care circulă cu bicicleta şi când afară este zăpadă. Multe dintre ele nu au încotro, bicicleta fiind singurul mijloc de transport. Pentru a nu derapa pe zăpadă şi gheaţă, montează în jurul pneurilor mai multe coliere din plastic (mai sunt cunoscute sub denumirile de şoricei, brăţări din plastic, aricei, bride).