Trucuri pentru o casă mai caldă
Când afară este urât şi frig, ce poate fi mai bine decât să ajungi în casa ta luminoasă şi călduroasă?! Iar când spunem asta, nu ne referim doar la temperatura din interior, ci mai ales la obiectele de ornament care creează acea senzaţie de confort şi de căldură.
Aşa cum tu îţi adaptezi garderoba la anotimp, la fel ar trebui procedat şi cu decorul din locuinţă. Iarna avem nevoie de covoraşe moi şi pufoase, de pături călduroase, de mai multe lampadare şi lumânărele, toate acestea încălzind şi la propriu, şi la figurat. Iată câteva trucuri care pot face diferenţa.
Optează pentru culori deschise. Iarna, zilele sunt scurte, astfel că în casă e nevoie de multă lumină. Deci, de culori deschise. Ţesăturile albe şi accesoriile strălucitoare sunt alegeri bune pentru că aduc lumină în cameră. Nu e vorba de acel alb sclipitor al verii, ci de un alb mai cuminte, gen ivory, bej.
E nevoie de mai multe tipuri de lumini. Nu se mai poartă demult lumina directă şi puternică de la un singur bec. Poţi crea o atmosferă deosebită dacă te joci cu mai multe surse de lumină. Lămpile şi lampadarele cu abajur textil, bej sau auriu, aduc o notă de senzualitate şi de intimitate. Se pun pe noptierele din dormitor, lângă un fotoliu din living unde mai stai să citeşti sau pe masa de lucru.
Îţi place să stai în fotoliu, la fereastră, şi să citeşti ceva? Sau pe canapea, la televizor? Pune-ţi la-ndemână o pătură mai groasă, în culori vesele, cu care să te acoperi. Şi şalurile sunt potrivite. Cu cât mai fine la atingere, cu atât mai bine. Mohairul e cel mai indicat.
Pe jos trebuie să ai covoare pufoase. Dacă vara te poţi lipsi de ele şi lăsa parchetul gol, iarna ai nevoie de ele. Dau senzaţia de căldură şi chiar se simt plăcut la picioare. Dimensiunea covoarelor depinde de spaţiul disponibil şi de gusturi. Important este să fie groase şi într-o culoare deschisă. Un covoraş este absolut necesar şi pe gresia de la baie. Pentru a nu sta cu picioarele direct pe gresie, cumpără unul din fibre textile moi şi pufoase.
Pune feţe de masă mai lungi. Pentru un decor mai intim şi mai călduros, feţele de masă şi cearşafurile de pat pot să fie mai lungi decât în mod obişnuit.
Un dormitor primitor, iarna, conţine pleduri sau blăniţe pe pat şi pe jos, lumânărele pe noptiere şi pernuţe decorative în culori calde.
În hol, e bine să nu laşi la vedere toate paltoanele groase, umbrelele, ghetele ude şi murdare de afară. Păstrează un covoraş pufos pe care să calci după ce te-ai descălţat, un suport pentru umbrele, un cuier integrat în pantofar, iar sub fiecare rând de pantofi poţi pune o tăviţă pe care să se scurgă zăpada.
Mirosul contribuie şi el la senzaţia de confort şi de căldură. Iarna, în casă sunt delicioase aromele de portocală, scorţişoară, cuişoare, ciocolată sau vanilie. Le poţi obţine punând în lampa de aromaterapie uleiuri esenţiale sau aprinzând o lumânare parfumată.
Pentru a creşte la propriu temperatura în casă, în cazul în care caloriferele nu fac faţă, ai grijă să izolezi bine ferestrele, să se închidă corect şi, la nevoie, cumpără un calorifer electric pe care să-l pui de exemplu pe balcon, unde nu există calorifer.