Tu știi dacă ouăle cumpărate sunt sănătoase? Ce spune marcajul inscripționat pe ele
Pe lângă miel și verdețuri, ouăle sunt cele mai cumpărate produse în această perioadă. Ne trebuie la prăjituri, la drob, dar și pentru înroșit. Nu le cumpăra în grabă, fără să citești cu atenție datele inscripționate pe ele. Cifrele 0, 1, 2 și 3, pe care mulți nu le înțeleg și, drept urmare, le ignoră, reprezintă indicii legate de calitatea ouălor.
Ce spun cifrele 0, 1, 2 și 3
Există patru categorii de ouă şi doar 2 din 10 români le cunosc. Astfel, dacă inscripția de pe ou începe cu cifra 3, înseamnă că acesta provine de la găini crescute în baterii. Categoria 2 provine de la găini crescute în hale, la sol; categoria 1 provine de la găini crescute în aer liber pe tot parcursul zilei, iar categoria 0 reprezintă ouăle ecologice, produse de găini crescute în ferme ecologice şi hrănite cu furaje care nu conţin făină proteică de origine animală, aditivi sau conservanţi. Acești indicatori arată calitatea produselor.
Cum alegi ouăle – testul prospețimii
Mai departe, ele trebuie să fie și proaspete. Nu cumpăra ouă de pe marginea drumului, ținute în condiții precare, la temperaturi mai mari de 10 grade. Potrivit nutriţionistului Marilena Oprişanu, un ou ţinut în frigider trebuie consumat în maximum două săptămâni. Poţi testa dacă oul e proaspăt punându-l într-un vas cu apă. Dacă stă pe fundul vasului, îl poţi consuma liniştit, dacă se ridică, înseamnă că e învechit. „Consumarea ouălor cu termen de valabilitate depăşit înseamnă risc crescut de toxiinfecţii alimentare, indigestii, disconfort abdominal şi infecţii cu salmonela. În unele cazuri, din cauza unei reacţii a ficatului, pot ieşi pete pe piele”, explică specialistul.
Cele mai sănătoase ouă sunt cele poşate sau fierte în coajă. Și mai sănătos este să fierbeți oul doar câteva minute și să lăsați gălbenușul moale. Cel preparat tare conţine sulf oxidat, care e indigest şi chiar toxic pentru organism.
Sunt recomandate maximum 4 ouă pe săptămână
Oul este un aliment extrem de valoros în alimentaţia noastră. Albuşul este cea mai pură formă de proteină, fiind numit „proteina diamant”. Este uşor de digerat, putându-se consuma inclusiv seara. Gălbenuşul conţine colesterol, iar cei care au probleme cu ficatul e bine să-l consume cu moderaţie. „Eu scot gălbenuşul din dietele celor care ţin cure de slăbire, au probleme cu ficatul sau cu digestia. Unei persoane sănătoase îi sunt recomandate până la 4 ouă pe săptămână, separat de alte preparate care conţin ou”, mai spune Marilena Oprișanu.
Idei inedite de a vopsi ouăle
Ați observat urmele de vopsea de pe degete și culoarea impregnată în albuș, atunci când curățați ouă vopsite cu produse chimice din comerț? Nu e deloc sănătoasă. Dacă vreți să consumați în siguranță ouă roșii de Paște, vopsiți-le cu ingrediente din cămară. Mai exact, în apa în care fierb ouăle se pun foi de ceapă pentru a obține o nuanță galbenă, sfeclă roșie pentru a avea ouă roșii, frunze de spanac / urzici pentru verde și varză roșie pentru a obține ouă albastre.
O altă metodă haioasă de a vopsi ouăle este cea cu ojă. Nici aceasta nu afectează interiorul şi poţi mânca liniştit ouă după ce l-ai spart. Se face rapid, iar rezultatul – o bijuterie. Ai devoie de o pereche de mănuşi, un vas mic cu apă la temperatura camerei şi de mai multe sticluţe cu ojă, culori puternice, diferite. Picură din fiecare sticluţă câteva picături în vasul cu apă apoi, cu un beţişor, îmbină uşor culorile după pofta inimii. Oul gata fiert se scufundă total în vas, iar oja se va impregna instant, într-un model unic, senzaţional. Ţine oul în mână câteva secunde, până se usucă.