Uite 4 greșeli prin care ratezi succesul
Mereu suntem invidioși pe succesul altuia, dar nici nu ne dăm seama cât de aproape este și de noi. Totuși, sunt câteva greșeli pe care, dacă le facem, ne punem singuri bețe în roate. Click! îți atrage atenția asupra acestora.
1. Teama de succes
Frica de succes, lipsa de încredere că ai toate calitățile pentru a reuși în ceea ce îți dorești, este una dintre cele mai grave bariere. Teama că nu ești suficient de responsabil pentru rezultatele tale îți taie din elan. Foarte multe persoane își înving această frică ieșind din zona lor de comfort, depășind orice obstacol imprevizibil și investindu-și toată energia în tot ce-i poate ajuta să ajungă oameni de succes.
2. Teama pentru o schimbare
Orice schimbare are dificultăți pe măsură. Primul lucru pe care îl învățăm în viață este că orice schimbare e greu de făcut. Să dăm ca exemplu exercițiile de sport. Dacă mergi la sală și ridici aceleași greutăți timp de un an, la un moment dat, asta nu ți se mai pare dificil. Dacă vrei să progresezi, ridică greutăți din ce în ce mai grele și vei observa rezultate din ce în ce mai bune. Etapele care trebuiesc parcurse pentru perfecționare ne par noup dificile, nu perfecționarea în sine. Odată cu depășirea lor, devii mai înțelept, mai puternic și mult mai curajos pentru noi încercări.
3. Teama să te contrazici
Încearcă să gândești din mai multe perspective, ai curajul să te contrazici. Dacă nu poți face asta, poate că de vină este teama să nu te faci de rușine sau frica de penibil. Societatea te-a îndoctrinat, fără să-ți dai seama, și ai putea crede că aceste gânduri, care te contrazic, îți sunt mai puțin favorabile. Perspectivele pesimiste ne sunt nu doar rivali, ci și prieteni. Dacă nu știm să ne folosim de ele, aceste gânduri ne opresc să creștem, să ne dezvoltăm, să ne perfecționăm. Însă, dacă știm cum să le folosim, ele ne protejează. Uneori suntem conștienți de gândurile noastre. Alteori sunt atât de bine mascate, încât nici nu le sesizăm și atunci ne fac rău.
4. Teama să tinzi spre perfecțiune
Este normal să te temi de eșec, mai ales de eșecurile care te pot costa mult. „În mod normal, ca antrenor, ar trebui să subliniez victoriile pe care le ai pe parcursul unei zile. Dar, mai importante, sunt gafele. De exemplu, gândește-te de câte ori ai pierdur autobuzul, ai scăpat ceva din mână, au vârsat băutura pe care îți doreai foarte mult să o bei... etc. Iată, deci, că în fiecare zi ne confruntăm cu multe ezitări, însă, probabil, nu le vedem ca pe niște provocări, pentru că nu le considerăm importante, semnificative. Nu dăm explicații pentru ele, căci sunt trecătoare. Dacă pierzi autobuzul, îl iei foarte ușor pe următorul. Dacă îți cade ceva, poți ridica imediat de pe jos”, spune Diane Passage, specialistă în dezvoltare personală care scrie pentru publicația britanică Huffington Post. „Însă acum vreau să-ți spun care este partea bună din aceste mici experiențe: le poți recupera. Unele pierderi nesemnificative trec neobservate, iar altele pot fi dezamăgitoare, ne pot scădea încrederea în noi, dar sunt importante pentru că fac parte din viața noastră de zi cu zi. Zilele perfecte sunt rare. Succesul în adevăratul sens al cuvîntulu este un fenomen și mai rar. Marea majoritate a oamenilor realizați pe care îi cunosc nu au avut un traseu numai cu întâmplări bune, cu succes. Cunosc mulți care au pierdut, care au încercat din nou... iar și iar... până când au reușit”, a mai adăugat Diane Passage.
Concluzie
Uneori, autodepășirea poate fi foarte dificilă și poate necesita ajutorul cuiva, prin terapie sau consiliere. Nu uita, doar ambiția și perseverență te pot ajuta să te autodepășești și să-ți atingi scopul.