Uite cât te costă o zi la grătar!
Canicula ne va scoate din case şi în acest weekend, iar dacă vrei să ai parte de umbră şi răcoare, poţi merge cu prietenii la pădure sau la iarbă verde. Ideea micilor sfârâind pe grătare şi berile reci nu sună chiar rău, nu-i aşa? Reporterii Click! au dat o raită prin magazine şi îţi spun câţi bani va trebui să scoţi din buzunare pentru carne de porc, mici, cârnaţi, apă şi bere.
În acest weekend românii vor încinge din nou grătarele însă, înainte de a pleca la iarbă verde, îşi vor face cumpărăturile, fiecare cât îl ţine buzunarul. Nu te speria! Nu trebuie să cheltuieşti o avere pentru o zi de distracţie în aer liber. Evident, pentru asta va trebui să ştii cum să cumperi şi, mai ales, cât să cumperi. Alimentele care nu vor lipsi de pe grătar sunt micii, cârnaţii de casă, ceafa de porc şi pulpele de pui. Cine are bani de dat, poate cumpăra pastramă de berbecuţ, cârnaţi de oaie sau chiar carne de curcan. Însă înainte de toate ai mare grijă cum cumperi alimentele, pentru a preveni îmbolnăvirile.
Citeşte cu atenţie eticheta
Ştim că te grăbeşti şi că de abia aştepţi să încingi grătarul, însă trebuie să fii atent la alimentele pe care le cumperi. Dacă sunt expirate sau chiar alterate, îţi vei petrece sfârşitul de săptămână la spital. Aşa că, citeşte eticheta produselor şi verifică termenul de valabilitate.
Depozitează alimentele în lăzi frigorifice
Micii, cârnaţii, fripturile de porc şi în general produsele din carne se transportă în lăzi frigorifice. La fel şi legumele pe care le iei cu tine la picnic.
Mâncarea se păstrează în recipiente cu capac
Carnea preparată termic se păstrează în recipiente cu capac, pentru a fi ferită de praf, dar şi de insecte. La fel şi alimentele care nu necesită preparare termică: brânzeturi, mezeluri, fructe şi legume.
Atenţie la contaminarea încrucişată
După ce ai tranşat bucăţile de carne, tocătorul şi cuţitul pe care le-ai folosit trebuie spălate foarte bine. Abia apoi poţi tăia celelalte alimente. Dacă nu procedezi întocmai, bacteriile din sucul şi zeama care se scurg din carne pot contamina legumele, fructele şi brânzeturile pe care urmează să le feliezi.
Ce să nu uiţi acasă
Întotdeauna vei uita câte ceva acasă, lucruri sau obiecte mărunte, dar extrem de folositoare: sarea, tacâmurile, farfuriile şi paharele din plastic, şerveţelele, pâinea, etc. Mai fă o verificare înainte de a pleca de acasă. Să nu te trezeşti că ai uitat carnea, berea sau apa.