Uite ce să faci cu două săptămâni înainte de Paşte!

18 aprilie 2016 20:18   Fapt divers
Ultima actualizare:

Peste 12 zile vom sărbători Paştele, iar pregătirile ar trebui să fie în toi. Pentru a nu te aglomera pe ultima sută de metri, ar trebui să începi de pe acum să faci cumpărăturile, curăţenia şi să decorezi casa de sărbătoare. Click! îţi spune cum să te organizezi ca să reuşeşti să faci la timp tot ce-ţi propui!

Cu 12 zile înainte

Cumpără cadouri ca să eviţi aglomeraţia – Cadourile de Iepuraş pentru cei dragi ar trebui cumpărate încă de pe acum, pentru a evita aglomeraţia din magazine în preajma Paştelui. Un alt motiv în plus pentru care ar trebui să te grăbeşti să le cumperi este şi faptul că, uneori, nu găseşti imediat ceea ce cauţi. Aşadar, nu lăsa cadourile pe ultima sută de metri pentru că s-ar putea să rămâi fără ele. 

De asemenea, tot acum ar trebui să cumperi şi decoraţiunile pentru casă şi masa festivă.

10 zile 

Cere invitaţilor să-ţi confirme dacă vin la masa festivă – Dacă ţi-ai invitat rudele sau prietenii la masa festivă de Paşte şi încă nu ai primit un răspuns din partea lor, este cazul să îi suni sau să vă întâlniţi pentru confirmarea invitaţiei. Este foarte important să ştii câte persoane vor veni la masă şi mai ales cine te va încânta cu prezenţa. Asta, pentru că vei prepara mâncărurile tradiţionale şi în funcţie de gusturile lor culinare. 

8 zile 

Cumpără alimente neperisabile – Acum este momentul, dacă nu ai făcut-o deja, să cumperi alimentele şi ingredientele necesare preparării mâncărurilor. Atenţie! Alege-le doar pe cele care au un termen de valabilitate îndelungat precum: orez, ulei, zahăr, făină, condimente, pastă de tomate, carne (numai dacă o păstrezi la congelator), sucuri, apă şi băuturi alcoolice. 

7 zile 

Fă curăţenie generală – Azi este ziua dedicată curăţeniei generale. Acum va trebui să aspiri covoarele, să speli podelele, să cureţi obiectele sanitare din baie dar şi aparatura electrocasnică. Nu uita să speli geamurile şi să elimini praful din locuinţa ta. Tot azi ai putea spăla perdelele. Covoarele pot fi duse la o curăţătorie chimică, însă va trebui să te grăbeşti dacă vrei să mai prinzi un loc liber. 

3 zile

În Joia Mare se vopsesc ouăle – Tradiţia spune că în Joia Mare se înroşesc ouăle de Paşte. Ouăle se degresează mai întâi, iar apoi se pun la fiert. În timp ce fierb, pregăteşte vopseaua, urmărind indicaţiile producătorului. Scufundă ouăle în vopsea, iar apoi pune-le pe şervete absorbante. La sfârşit, ouăle se ung cu puţin ulei alimentar. Poţi folosi, în locul coloranţilor din comerţ, vopseluri din ingrediente naturale precum ceapă, sfeclă roşie, spanac, paprika, şofran, varză roşie etc. 

2 zile

Cumpără alimentele pentru masa festivă – Acum este momentul să mergi la piaţă sau la magazin şi să cumperi alimentele şi ingredientele necesare preparării mâncărurilor pentru masa de Paşte: legume, fructe, verdeţuri, ouă, unt, brânză, lapte, pâine, cozonac şi alte dulciuri. Alimentele care trebuie să stea la rece vor fi puse în frigider, la o temperatură de - 4 grade Celsius.  

Cu o zi înainte

Fă cozonaci şi pregăteşte mâncărurile tradiţionale  - Azi este ziua în care trebuie să coci cozonaci, pască şi să pregăteşti mâncarea pentru masa festivă. De Paşte se mănâncă borş şi friptură de miel, drob, stufat de miel, ouă roşii, cozonac şi pască. Însă nu toată lumea tolerează carnea de miel, aşa că poţi încerca să prepari mâncăruri pe bază de carne de pui sau curcan. Nu uita de aperitive şi desert. Dacă nu faci cozonaci, nişte prăjituri de casă sau un tort vor fi mai mult decât binevenite!

Mai multe