Uite cum alegi scaunul auto pentru copii

16 februarie 2015 22:10   Fapt divers
Ultima actualizare:

Din 14 februarie, şoferii care transportă copii sunt obligaţi să le asigure toate măsurile de siguranţă. Potrivit noilor reglementări ale Codului Rutier care au intrat în vigoare, copiii trebuie să călătorească numai în scaune auto omologate. Click! îţi spune cum să alegi modelul potrivit şi cât te costă.

Scaunele auto pentru copii costă între 130-500 de lei, dar unele modele pot depăşi 1.000 de lei. Ele pot fi găsite în magazine, dar pot fi cumpărate şi de pe Internet.

Grupe de scaune

În funcţie de greutatea şi de vârsta copilului, există mai multe grupe de scaune auto: 

Grupa 0+, scaun pentru bebeluşi (scoică sau coşuleţ) - Greutatea copilului trebuie să fie între 0-13 kg, vârsta între 0-12-15 luni, iar orientarea scaunului este cu spatele la sensul de mers.

Grupa 0/1, scaun convertibil – Greutatea celui mic trebuie să fie între 0-18 kg, vârsta între 0-4 ani, iar orientarea scaunului este cu faţa sau cu spatele la sensul de mers.

Grupa 1/2/3/, scaun convertibil – Greutatea copilului trebuie să fie între 9-36 kg, vârsta între 1-12 ani, iar orientarea scaunului e cu faţa la sensul de mers. 

Grupa 2/3, scaun înălţător – Greutatea celui mic trebuie să fie între 15-36 kg, vârsta între 4-12 ani, iar orientarea scaunului este cu faţa la sensul de mers. 

Copiii cu greutatea între 22-36 kg şi vârsta cuprinsă între 6-12 ani au nevoie de un scaun înălţător. 

Tipuri de scaune

Scaune cu spatele la sensul de mers – Aparţin grupei 0+ adică pot fi folosite de la naştere până când cel mic împlineşte vârsta de 12-15 luni. Pot fi montate pe bancheta din spate a maşinii sau pe scaunul din faţă, când copilul este bolnav şi necesită supraveghere permanentă. Nu se montează pe scaunul din faţă dacă airbagul este activat. Chiar şi în acest caz, scaunul maşinii trebuie deplasat cât mai în spate, pentru ca distanţa până la bord să fie cât mai mare. În această categorie de scaune intră cele tip scoică sau coşuleţ. 

Scaune îndreptate cu faţa la sensul de mers – Aparţin grupei 1 de scaune concepute pentru copiii cu o greutate de 9-18 kg. Acestea au centuri de siguranţă integrate, iar hamul dintre picioare îl va împiedica pe cel mic să alunece sau să iasă din centuri. Mai sigur ar fi să le montezi pe bancheta din spate. 

Scaune înălţătoare – Acestea aparţin grupelor de scaune 2/3 (15-36 kg, 4-11 ani). Pentru a proteja copilul, se foloseşte centura de siguranţă cu care e dotat autovehiculul. În cazul unui accident, scaunul înălţător micşorează cu 45% şansele de vătămare ale copilului, deoarece poate fi ridicat sau coborât până la nivelul la care centura de siguranţă pentru adulţi a maşinii îl poate proteja. Fără acest scaun, centura îl poate răni, provocându-i răni în zona gâtului, feţei şi abdomenului. 

Nu transporţi copilul în scaun? Amenzile sunt între 390 şi 487 de lei

Potrivit Hotărârii de Guvern nr. 11/2015, care a intrat în vigoare pe 14 februatrie, copiii cu o înălţime de până la 135 cm pot fi transportaţi în maşini, doar dacă sunt fixaţi cu ajutorul unui dispozitiv instalat în autovehicul, potrivit gandul.info. Copiii cu o înălţime de peste 135 cm pot fi transportaţi în autovehicule echipate cu sisteme de siguranţă doar dacă poartă centuri de siguranţă pentru adulţi, reglate astfel încât să nu treacă peste zona gâtului sau feţei, ori dacă sunt fixaţi sau prinşi cu ajutorul unui dispozitiv de fixare în scaun pentru copii instalat în autovehicul. Dispozitivul de fixare în scaun se instalează pe locurile din spate ale autovehiculului. Şoferii care transportă copii în autovehicule care nu sunt echipate cu sisteme de siguranţă sau nu folosesc dipozitive de fixare în scaune pentru copii vor fi sancţionaţi cu patru - cinci puncte de amendă, respectiv cu amenzi între 390 - 487 de lei, şi trei puncte de penalizare.

Mai multe