Uite cum faci facultate dacă nu ai luat Bac-ul!

10 septembrie 2014 21:52   Fapt divers
Ultima actualizare:

Au plâns cu lacrimi amare când au văzut că nu au promovat examenul de Bacalaureat. Iată, că pot merge la facultate chiar acum şi fără diplomă. Picaţii au posibilitatea să înveţe la colegii nou-înfiinţate în universităţi, iar dacă promovează ar putea fi acceptaţi ca studenţi.

Este oficial! A fost înfiinţată încă o metodă de a ajuta absolvenţii de liceu care nu au promovat examenul de Bac. În felul acest, pe lângă cei care optează să meargă la şcolile postliceale, vor exista locuri şi la colegii ce se vor înfiinţa în această toamnă. Cursurile vor ajuta tinerii să se pregătească pentru Bac, dar şi să se califice într-o profesie. De pildă, ar putea fi cursuri de asistenţă socială ori tehnice.

Universităţile  au posibilitatea acum să deschidă larg porţile celor care au picat Bac-ul, chiar din acest moment. A fost publicată deja o reglementare a Ministerulului Educaţiei prin care se permite universităţilor acreditate să înfiinţeze încă din această toamnă colegii de pregătire într-o profesie a celor care au fost respinşi la examenul maturităţii. Unele universităţi private au anunţat deja că sunt dispuse ca să înscrie în primul an de facultate după primul an de colegiu pe cei care între timp obţin diploma de Bac.

Se înfiinţează colegii de 1-3 ani 

Concret, universităţile acreditate, de stat şi particulare, pot înfiinţa imediat colegii de pregătire, pentru 1-3 ani, pentru absolvenţii de liceu care nu au promovat examenul maturităţii. Universităţile pot înfiinţa specializări doar pentru care sunt acreditate, iar la absolvirea cursurilor candidaţii vor obţine un certificat de competenţe nivel 5, echivalentul celei de la şcolile postliceale, recunoscut în ţară şi în ţările UE. 

Cursurile ar putea începe la 1 noiembrie

Pentru acest an şcolar, 2014 -2015, universităţile trebuie să înainteze propuneri de calificări şi specializări şi număr de locuri, până la 20 octombrie, care vor fi aprobate prin Hotărâre de Guvern. 

Cursurile sunt cu taxă, pe care urmează să fie aprobate de fiecare universitate în parte. Fiecare universitate are libertatea să stabilească o metodologie proprie de admitere, precum şi una de finalizare a studiilor, cu respectarea legii. Dacă vor fi obţinute toate aprobările, cursurile ar putea începe la data de 1 noiembrie.

90.000 de absolvenţi nu au diplomă

Anul acesta, rezultatele de la examenul de Bacalaureat au fost mai bune decât anul trecut, dar tot au fost aproape 90.000 de liceeni care nu au diplomă de Bac, fie că nu s-au prezentat la probe, fie că au picat. În ultimii 5 ani, numărul celor care nu au promovat se ridică la circa 400.000 de tineri. Aceştia au îngroşat numărul şomerilor şi al muncitorilor necalificaţi.

Au promovat anul acesta 71%, adică 93.433 de absolvenţi de liceu din promoţia 2014 şi aproape 12.000 din promoţiile anterioare. Ministerul Educaţiei a studiat rezultatele şi a constatat că cei mai mulţi care au obţinut diploma de Bac au provenit din liceele teoretice şi vocaţionale, iar cele mai slabe rezultate s-au obţinut la colegiile tehnice.

Analiza datelor arată că există diferenţe între gradul de promovare din mediul urban şi cel din mediul rural. Astfel, în mediul rural rata de promovare este de 59,3%, în timp ce în mediul urban este de 75,7%. În ceea ce-i priveşte pe absolvenţii din promoţiile anterioare, care au susţinut Bacalaureatul în 2014, se constată că rata promovare în mediul urban este de 31,8%, iar cea din mediul rural este de 29,3%.

Mai multe