Uite cum păstrezi mâncarea proaspătă mai mult timp!
Te-ai gândit vreodată câtă mâncare arunci la gunoi şi câţi bani risipeşti doar pentru că nu ştii cum să conservi sau să depozitezi corect alimentele? Dacă ai face un calcul lunar, te-ai speria! Iată ce arunci cel mai frecvent la gunoi şi cum să păstrezi mâncarea mai mult timp!
Suntem nişte risipitori! La nivel mondial se aruncă alimente în valoare de 200 de miliarde de dolari, adică peste 6,3 milioane de tone de mâncare în fiecare zi. Jumătate dintre aceste deşeuri menajere sunt aruncate fără să fie stricate. Principala cauză a acestei risipe e lipsa de informare cu privire la modul de conservare a alimentelor.Bananele constituie 4,4% din gunoaiele aruncate anual. În Marea Britanie, în 2016, au fost aruncate 1,4 milioane de banane ce puteau fi încă mâncate.
- Sfat: transformaţi bananele maronii în prăjituri, în suc natural sau păstraţi-le în congelator.
Laptele ajunge la gunoi înainte de termen pentru că e păstrat pe uşa frigiderului (cel mai cald loc). 360.000 de tone sunt aruncate anual.
- Sfat: Păstraţi-l în congelator, pentru a-i prelungi durata de valabilitate şi ţineţi-l în recipiente mai mici.
Şunca e unul din alimentele cel mai des aruncate din cauză că o păstrăm dezvelită în frigider şi se oxidează, întărindu-se pe margini.
- Sfat: Ţineţi şunca în congelator, punând între felii câte o foaie de hârtie cerată. Rezistă 3 luni.
Sucurile naturale sunt aruncate aproape zilnic pentru că sunt păstrate la temperaturi de peste 10 grade, în loc de 5 grade Celsius.
- Sfat: Păstraţi sucurile naturale în congelator, în sticle cu dop.
Pâinea ajunge la gunoi cel mai adesea (zilnic 100 de milioane de felii aterizează la coş).
- Sfat: Pentru a-i prelungi valabilitatea cu două zile, păstraţi pâinea în frigider pe raftul de jos.
Prăjiturile sunt aruncate pentru că ajung în frigider depozitate pe farfurie sau lăsate în tavă şi de aceea se întăresc.
- Sfat: Păstraţi-le în frigider, la 5 grade Celsius, în recipiente acoperite.
Carnea de pui, o adevărată risipă în gospodării. Aruncăm anual 86 de milioane de pui la gunoi.
- Sfat: Dacă ţinem carnea în congelator o putem menţine proaspătă timp de 6 luni.
Cartofii, vedetele coşului de gunoi, aproape 5 milioane de cartofi ajung la coş pentru că fie încolţesc (au fost ţinuţi la lumină şi căldură), fie au mucegăit.
- Sfat: Puteţi conserva cartofii în două moduri: fierţi şi ţinuţi în frigider, fie depozitaţi pe raftul de jos al frigiderului.
Mâncărurile gătite, timp pierdut şi risipă de mâncare. Cele mai aruncate feluri de mâncare sunt pastele făinoase şi tocăniţa de pui, pentru că nu sunt păstrate cum trebuie.
- Sfat: Congelaţi în porţii mici mâncarea rămasă neconsumată. În acest fel, alimentele pot rezista chiar şi până la trei luni.