Uite cum să repari o «gaură» financiară!

14 ianuarie 2016 23:09   Fapt divers
Ultima actualizare:

Sărbătorile de iarnă au trecut, dar au lăsat urme adânci în portofele. Să nu credeţi că sunteţi singurii în situaţia asta: vedete ca Keira Knightley, Kim Kardashian şi Gwyneth Paltrow au început încă de pe 6 ianuarie să îşi vândă pe Internet bunurile pe care nu le folosesc. Însă, cum nu avem nici unul dintre noi 2.000 de haine de scos la vânzare pe eBay pentru a câştiga 275.000 de dolari, iată ce ne sfătuiesc consultanţii economici britanici.

Pe scurt, scoateţi încărcătoarele de la telefoane din priză, luaţi becuri economice şi nu vă mai răsfăţaţi cu “chestii inutile”. În rest, iată planul de bătaie pentru a recupera până la 1.000 de lei din suma cheltuită în decembrie 2015.

Caută ofertele

Nu fiţi fidel unui singur magazin. Înainte de a face târguielile de seară, verificaţi ofertele de pe Internet. E luna în care contează preţul mai mult decât calitatea. Nu cumpăra tot ce-ţi trebuie dintr-un singur magazin. De exemplu, pâinea e mai ieftină la brutărie.

Nu te lăsa păcălit

Din comoditate, cumperi produsul de cum îl vezi pe raft. Greşit. Orice magazin îşi anunţă ofertele în spate, mizând pe faptul că nici un client nu mai scoate produsul din coş pentru a beneficia, de exemplu, de două produse la preţ de unul.  

Schimbă traseul obişnuit

După ce ieşi de la serviciu, obişnuieşti să îţi faci cumpărăturile din acelaşi loc, din comoditate. În luna aceasta, schimbă traseul. Caută ofertele din apropierea locuinţei şi alege preţul care îţi convine. Poţi face economii de până la 10-12 lei zilnic.

Ia numai ce-ţi trebuie

Luna asta pune-ţi poftele în cui. Dacă mergi la cumpărături după lapte, pâine şi unt, limitează-te la atât. Nu mai pune în coş nici gumă de mestecat, nici biscuiţi şi nici alte “nimicuri” care îţi umflă nota pe care o achiţi la casă.

Evită ofertele speciale

Trebuie să ştii că multe magazine te bombardează cu “oferte speciale” care te costă mai mult decât ar trebui în mod normal. De exemplu, vrei să cumperi o bere, dar pachetul 6 beri la preţ de patru sună tentant: pierzi 10 lei cumpărând mai mult decât ai nevoie.

Găteşte şi bagă la congelator

E normal să te saturi de acelaşi tip de mâncare după două zile la rând. Ai făcut mai multe sarmale decât trebuia? Bagă la congelator ce nu s-a mâncat. Cu siguranţă îţi vor prinde bine la finele lunii, când familia va pofti iar... la sarmale.

Rezistă tentaţiei

Evită fetele care fac promoţii la pateuri, brânză sau alte produse prin supermarketuri. Este suficient să guşti noul produs pentru a avea un declic mental. Ţi se deschide apetitul şi implicit portofelul. Când ajungi la casă o să regreţi.

Fă-ţi pachet la serviciu

Un prânz la serviciu te poate costa între 6 şi respectiv 16 lei pe zi. Dacă îţi faci sandvişuri de acasă câştigi de două ori. În primul rând mâncarea făcută de tine e mai sănătoasă decât produsele fast food şi... e cel puţin la jumătate de preţ.

Nu depăşi bugetul

În 2015 ai evitat scenele ruşinoase. În ianuarie 2016, dacă ai depăşit bugetul propus pentru cumpărături, lasă produsele pe tejghea. Roag-o pe casieriţă să te anunţe din timp când te apropii de 50 de lei de exemplu şi spune-i că nu plăteşti ce-i peste. Te va înţelege!

Nu-ţi lua «prostii»

Chiar dacă sunt super-oferte la telefoane mobile, căşti, huse şi alte “jucării” care îţi fac cu ochiul, ţine-te tare pe poziţii. Mai ai câteva săptămâni şi vine luna februarie, cu tot cu Ziua Îndrăgostiţilor. O să ai atunci prilejul să arunci cu banii, după ce ai economisit în ianuarie.

Mai multe