Uite cum să te fereşti de infecţiile digestive!

15 februarie 2016 23:35   Fapt divers
Ultima actualizare:

La spitalul Marie Curie din Capitală doi bebeluşi au murit, iar alţi zece se află în stare critică, în urma unei afecţiuni digestive extrem de grave, cauzate de bacteria E-coli. Reporterii Click! au stat de vorbă cu medicul generalist Ioana Stanciu şi cu specialistul în nutriţie Şerban Damian şi au aflat ce trebuie să facem pentru a evita îmbolnăvirile.

Cum te speli corect pe mâini. “Mulţi dintre noi avem impresia că ştim cum să ne spălăm pe mâini, dar, de fapt, nu o facem cum ar trebui”, a declarat dr. Ioana Stanciu, medic generalist. “Spălatul pe mâini presupune o activitate care durează cel puţin două minute. Cu apă caldă şi săpun se curăţă palmele, zonele dintre degete şi unghiile”, ne-a mai spus medicul. Însă nu este suficient să ne spălăm pe mâini doar înainte de a lua masa. “Acest lucru trebuie făcut cât mai des, iar asta pentru că nu ducem mânile la gură numai când mâncăm”, a spus şi medicul nutriţionist Şerban Damian.Fierbe bine carnea şi legumele! Carnea trebuie foarte bine preparată termic, la fel ca şi legumele pe care le consumăm. “Carnea trebuie foarte bine fiartă. Deci, cine preferă o friptură de vită în sânge, ar trebui să se abţină de la aceste pofte. Cu cât temperatura pe care o folosim la gătit este mai ridicată, cu atât riscul de îmbolnăvire este mai mic. La fel ar trebui să procedăm şi cu legumele”, este de părere medicul Ioana Stanciu. “Pe de altă parte, dacă dorim să mâncăm o salată de crudităţi, legumele pe care le folosim ca ingrediente ar trebui foarte bine spălate înainte. Nu le băga doar sub un jet de apă. Spălarea acestora trebuie să fie temeinică!”, a completat dr. Şerban Damian.Atenţie la contaminarea încrucişată! Să luăm un exemplu: ai cumpărat carne proaspătă şi o depozitezi în frigider, într-o pungă, pe unul dintre rafturile de sus. Pe raftul de jos ai un recipient fără capac în care păstrezi brânză. Riscul ca zeama din carne să se scurgă şi să contamineze brânzeturile este extrem de mare. Iar dacă în sucul respectiv au apucat să se dezvolte bacterii sau germeni, atunci, dacă vei consuma brânza, te vei îmbolnăvi.  De asemenea, spală tocătorul de fiecare dată după ce l-ai folosit la tranşarea cărnurilor sau la tăierea legumelor. În acelaşi fel trebuie să procedezi şi cu cuţitele.  Vânzătorii trebuie să poarte mănuşi de plastic. Vedem foarte des, mai ales la şaormeriile din pieţe, vânzători care ne prepară o şaorma “cu de toate” fără a purta mănuşi care să ne protejeze de bacteriile, germenii şi viruşii de pe mâinile lor. Specialiştii recomandă să nu cumpărăm din aceste locuri! “Pe mâini se dezvoltă bacterii, germeni, există microbi şi viruşi care infestează alimentele pe care respectiva persoană pune mâna. Dacă observi că vânzătorul nu respectă aceste reguli esenţiale de igienă, cumpără din altă parte”, ne sfătuieşte nutriţionistul Şerban Damian.

«Spală lenjeria la temperaturi ridicate»

Ioana Stanciu, medic generalist

O dată la şase luni lenjeria de corp şi cea de pat trebuie spălate la temperaturi de peste 90 de grade Celsius. Pijamalele, lenjeria intimă, cearşafurile, feţele de pernă ar trebui puse la fiert. Nu le spăla la maşina de spălat pentru că aceste textile trebuie să fie dezinfectate complet. De asemenea, lenjeria de corp şi de pat din bumbac ar trebui să fie călcate cu fierul de călcat setat la temperaturi ridicate”.

«Mămicile, măsuri de precauţie în plus»

Este foarte important ca atunci când pregătesc mâncarea copiilor, mamele să fiarbă înainte apa pe care o folosesc la supe şi alte preparate. Igiena este un alt factor extrem de important. Este recomandat ca mamele să se spele foarte bine pe mâini şi, folosind o periuţă moale, să cureţe inclusiv zonele de sub unghii”.

Mai multe