Uite cum să te organizezi cu banii în acest an!
10 ianuarie 2016 22:34
Fapt divers
Ultima actualizare:
Odată cu intrarea în noul an, ne facem planuri, stabilim tot felul de strategii şi liste cu priorităţi. “Anul acesta mă voi îngriji mai mult de sănătate”, “Anul acesta mă voi lăsa de fumat”, “Anul acesta voi încerca să slăbesc”. Îţi sună cunoscut, nu? Hai ca anul acesta să înveţi şi cum să te organizezi financiar ca să câştigi mai mulţi bani! Nouă ni se pare o idee foarte bună.
- Fără cheltuieli care nu sunt necesare – Ca să economiseşti bani, ar trebui să eviţi cheltuielile care nu-ţi sunt necesare. De exemplu, mulţi părinţi cumpără haine foarte scumpe copiilor, fără să ţină cont de faptul că aceştia cresc repede, iar pantalonii, rochiţele, bluzele şi încălţămintea le rămân mici. Un alt sfat: nu mai da banii pe obiecte de mobilier şi decoraţiuni interioare care sunt acum la modă. La anul nu vor mai fi! Înainte de a merge la cumpărături, gândeşte-te la produsele de care ai neapărat nevoie şi evită cheltuielile care nu sunt necesare.
- Vânează chilipirurile – Ne aflăm în perioada reducerilor de după sărbători, iar în magazine găseşti acum promoţii, discount-uri şi oferte foarte atrăgătoare. Asta, pentru că magazinele încearcă să scape de produsele care nu s-au vândut de Crăciun. Astfel, recurg la multe strategii de marketing printre care şi oferirea de cupoane de reducere. Nu le rata! De asemenea, învaţă să faci cumpărăturile inteligent. Mergi cât mai des prin piaţă şi învaţă să negociezi cu vânzătorii.
- Cumpără produse de calitate – Este esenţial atunci când dai bani mulţi pe un anumit produs să cumperi unul de calitate. De exemplu, dacă vrei să achiziţionezi un calculator, ar trebui să alegi un model performant. Dacă nu, rişti să te trezeşti cu el stricat numai după un an. Şi uite cum ai dat banii degeaba, iar acum trebuie să iei unul nou. Să ştii că poţi face economie la bani cheltuind, în anumite situaţii, mai mult.
- Fă economie la utilităţi – Economia de acum îţi va aduce bani mai mulţi în buzunare în lunile care vin. Economiseşte apa, lumina, gazele şi redu convorbirile de pe telefonul fix şi mobil. De asemenea, pentru ca facturile tale să fie mai mici, încearcă să izolezi bine locuinţa şi ferestrele. În acest fel, casa ta nu va pierde caldură peste iarnă, iar tu nu vei mai cheltui aşa de mult cu încălzirea.
- Atenţie la gadgeturi – Foarte mulţi dintre noi au dezvoltat o adevărată obsesie pentru gadgeturi. Ne dorim cele mai noi telefoane mobile, ceasuri smart ,cele mai performante dispozitive de ascultat muzică sau de văzut filme etc. Pasionaţii de tehnologie vor fi primii care vor achiziţiona astfel de produse care costă o avere. Ar trebui să fii mai cumpătat cu banii, să fii mai obiectiv şi mai raţional.
- Evită creditele bancare– Este unul dintre cele mai importante sfaturi de care ar trebui să ţii cont. Evită cât poţi de mult băncile şi creditele bancare! Dacă nu, te vei împovăra financiar pentru mulţi ani de acum încolo şi vei plăti împrumutul şi de două sau chiar trei ori mai mult. Nu uita că dobânzile sunt foarte mari.
- Achită ratele inteligent – Să presupunem că ai o rată pe un termen îndelungat de 25 sau 30 de ani şi o rată cu un termen mai scurt, de doar 5 ani. Încearcă să achiţi cât mai repede rata care are termenul cel mai scurt. Un alt exemplu: să presupunem că ai două rate, una cu dobândă şi una fără dobândă. Recomandat este să achiţi mai întâi rata la care plăteşti dobândă.
- Pune deoparte bani pentru urgenţe –Să ai pusă deoparte o sumă de bani la care să cotizezi lunar, sumă pentru situaţii de urgenţă, este absolut obligatoriu. Niciodată nu ştii când ai nevoie de nişte analize medicale, de un tratament în spital sau de medicamente. Aceşti bani pot fi folosiţi în orice situaţie pe care o consideri urgenţă. Poate că maşina ta nu are Casco şi, în urma unui accident, trebuie reparată pe banii tăi. Sau poate că ai nevoie urgent de anumite haine. Nu mai punem la socoteală situaţiile în care se strică aparatura electrică sau electrocasnică din locuinţa ta. Ce te faci dacă nu ai bani?