Uite cum să vopseşti ouăle 100% natural!
Românii cumpără între 170 şi 180 de milioane de ouă în perioada Sărbătorilor Pascale, cu 50% mai mult decât într-o lună obişnuită.
“Avem ouă suficiente. Acum, un ou la poarta fermei se vinde cu un preţ situat între 26 şi 28 de bani, fără TVA, ceea ce înseamnă o scădere cu 15-20% faţă de lunile decembrie şi ianuarie. Este ofertă mai mare, mai ales că au apărut şi ouăle de la ţărani”, a declarat, pentru Agerpres, preşedintele Uniunii Crescătorilor de Păsări din România (UCPR), Ilie Van. Şi cum astăzi este ziua când se înroşesc ouăle, specialiştii de la site-ul copilulverde.ro te învaţă cum să le colorezi 100% natural. Chimicalele trec în majoritatea cazurilor prin coaja oului şi se transferă în albuş, fiind ingerate. Folosiţi aşadar coji de ceapă, varză roşie sau turmeric! Iată etapele:– Pregătiţi materialele necesareOuă, crăticioare, oţet alb, sare grunjoasă, ingrediente pentru colorare: sfeclă roşie, varză roşie, ceapă roşie, turmeric, cafea, suc de struguri, pulpă de la sucul de morcov, boia de ardei, mure/afine. Pentru luciu veţi avea nevoie de câteva picături de ulei.
– Fierbeţi ouăle timp de 7-10 minuteLăsaţi-le să se răcească.– Degresaţi ouăleSpălaţi-le rapid cu apă şi săpun lichid şi clătiţi-le foarte bine.– Pregătiţi vopseaua prin fierberea legumelor/ zarzavaturilor cu apă şi sare grunjoasă conform graficului alăturat. În zeama obţinută se adaugă o lingură de oţet.– Scufundaţi ouăle în vopseaua naturală pregătităNu le înghesuiţi, aveţi grijă să fie total acoperite cu lichid, apoi le lăsaţi câteva ore la frigider până prind culoarea dorită (3 ore - veţi obţine culori pale, 8-12 ore pentru o culoare intensă).– După ce aţi scos ouăle din lichid, uscaţi-le prin tamponare cu un şerveţel, apoi le puteţi unge cu puţin ulei, pentru luciu.500 de lei va cheltui o familie pentru masa de Paşte
O familie cu număr mediu de persoane şi cu venituri medii va cheltui în acest an cel puţin 500 de lei pentru a sărbători cum se cuvine Paştele, arată o analiză a news.ro realizată în pieţele bucureştene şi în hipermarketuri. Dacă în urmă cu câţiva ani pieţele puneau la dispoziţia clienţilor produse mai ieftine decât în magazine, în prezent situaţia s-a schimbat. În cele mai multe cazuri, preţurile din pieţe sunt la acelaşi nivel cu cele din hipermarket-uri, iar în unele situaţii chiar mai scumpe.
Conform analizei, cea mai mare parte din buget va fi folosită pentru a cumpăra carne de miel, de porc sau de pui.
De asemenea, se constată că tot mai puţini români consumă miel. “Din cauza lipsei banilor tradiţia începe să dispară. Adică omul îşi ia puţină carne de miel pentru ziua de Paşte şi îşi face o ciorbă şi o pulpă la cuptor şi a terminat cu consumul de carne de miel. Şi se îndreaptă mai mult către carne de pasăre deoarece e mai ieftină”, a declarat, pentru news.ro, preşedintele Federaţiei Sindicatelor din Industria Alimentară, Dragoş Frumosu.