Una dintre cele mai frumoase catedrale din lume are pardoseala formată din 400 de morminte

8 ianuarie 2025 9:33   Fapt divers
Ultima actualizare:

Dacă ajungi în Malta trebuie să faci un popas în Valletta. Aici vei avea ocazia să admiri una dinte cele mai importante realizări ale artei baroce din Europa: Co-Catedrala Sf. Ion, una dintre cele mai frumoase din lume. Veți fi imediat captivați de de pereții și tavanele aurite împodobite cu fresce istorice acoperite cu foițe de aur strălucitoare. Dar nu lăsați această splendoare ornamentată să vă fure toată atenția. Uitați-vă și în jos pentru a admira podeaua de marmură și cele 400 de morminte care o formează.

Bătălia pe care Suleiman Magnificul nu credea că o va pierde

Minunăția realizată în stil baroc are o istorie bogată legată de  Cavalerii Ordinului Sf. Ioan din Ierusalim.

În 1530, Cavalerii au primit sedii permanente în Malta, iar prezența lor aici a fost considerată de o importanță majoră pentru apărarea maritimă, deoarece Mediterana era atunci o regiune de conflict continuu.

Sultanul Suleiman Magnificul, nemulțumit de repoziționarea creștinilor în apropierea sa, trimite 40.000 de soldați să asedieze Malta, care era apărată atunci de doar 700 de cavaleri și 8 000 de soldați.

În mare inferioritate numerică, cavalerii au pierdut aproximativ jumătate din oamenii lor în luptă și mulți alți soldați obișnuiți și-au pierdut și ei viața, dar Malta a câștigat bătălia, spre marea surprindere a sultanului.

Atunci, cavalerii au transformat Malta într-o adevărată cetate, construind pe teritoriul acesteia o capitală demnă pentru nobilii europeni care o locuiau: Valletta.

Moartea Cavalerilor și înmormântarea lor

Cavalerii au fost răpuşi în timpul Marelui Asediu din 1565 și au fost înmormântaţi iniţial în fortul St. Angelo, însă, mai târziu, trupurile lor au fost mutate în Co-Catedrala Sf. Ioan, care a fost construită între 1572 și 1577

În prezent, structura spectaculoasă este unul dintre cele mai populare atracţii turistice din Malta.

Interiorul ei este extrem de bogat ornamentat, cu ziduri de piatră sculptată, tavan pictat şi altare laterale în care sunt redate scene din viaţa lui Ioan Botezătorul.

Dar cel mai impresionant detaliu este podeaua de marmură compusă din aproximativ 400 de pietre funerare aparţinând unor cavaleri şi ofiţeri ai Ordinului Sf. Ioan, mulți dintre ei  membri ai unor puternice familii aristocratice din Europa.

Fiecare piatră funerară este acoperită de o placă de marmură personalizată cu datele cavalerui care își doarme somnul de veci în acel loc.

Epitafurile latine descriu virtuțile fiecărui cavaler. Fiecare piatră funerară este încărcată cu mesaje de triumf, faimă, victorie și moarte.

Simbolurile, atât cele ecleziastice, cât și cele profane, sunt folosite într-un limbaj vizual vibrant de culoare și design.

Unul dintre cele mai populare simboluri este imaginea morții reprezentată de un schelet, adesea cu o seceră și o clepsidră care semnifică trecerea timpului. Un alt simbol popular este îngerul faimei, adesea reprezentat suflând într-o trompetă pentru a marca reputația onorabilă a defunctului, arată stjohnscocathedral.com

Mai multe