Vacanţa perfectă e fără incidente. Vezi sfaturile poliţiştilor!

22 iulie 2017 19:44   Fapt divers
Ultima actualizare:

Cu toţii ne dorim linişte şi relaxare în vacanţă. Numai că, din păcate, apar situaţii neprevăzute, incidente, accidente, care pot să ne dea peste cap toată bucuria, de la o simplă ceartă pe locul de parcare până la hoţii şi tâlhării. Poliţia Română ne dă sfaturi preţioase pentru a preveni conflictele.

Soluţii «anticonflict»

  • Orice neînţelegere cu privire la parcare, camera de hotel, locul de plajă, trebuie abordată cu calm, prin discuţii amiabile, fără a ridica vocea sau a jigni.
  • Păstrează liniştea în camera de hotel, iar alcoolul consumă-l cu moderaţie. Dacă depăşeşti măsura, te poate transforma fie într-o victimă, fie într-un agresor.

  • Nu-i deranja pe ceilalţi cu un volum prea ridicat al muzicii din maşină, iar dacă eşti la plajă foloseşte căştile. Gusturile tale nu coincid cu cele ale altora care poate, oricum, preferă liniştea.

Sfaturi ca să nu devii victima hoţilor

  • Când mergi la plajă sau la plimbare prin staţiune nu lua cu tine sume mari de bani, ci doar strictul necesar. O borsetă sau o gentuţă ţinută în faţă şi protejată cu mâna descurajează hoţii. Banii şi actele nu trebuie ţinuţi în rucsacuri purtate la spate. Hoţii se pot „servi” cu uşurinţă, aflăm de pe politiaromana.ro.
  • Atunci când cumperi ceva, nu te lăsa intimidat de cei care te grăbesc sau te împing. Pune portofelul la locul lui, nu în şacoşă ori în buzunarul de la haină.
  • Aţi fost cazaţi la parter sau la etajul 1? Chiar dacă e caniculă, nu lăsaţi geamurile sau uşile de la balcon deschise când plecaţi din cameră. Riscaţi să aveţi musafiri nepoftiţi care vă vor face „curăţenie”.
  • Cheile de la camera de hotel pot fi pierdute cu uşurinţă atunci când mergi la plajă. Iar dacă pe ele e trecut numele hotelului şi numărul camerei, rişti vizitatori.  Cel mai sigur e să le laşi la recepţie.

Fereşte-te de tâlhării

  • “Nu mi se poate întâmpla tocmai mie să fiu tâlhărit. În definitiv, e staţiune turistică”, îţi spui în timp ce te plimbi noaptea prin zone mai puţin circulate. Ei bine, poliţiştii atrag atenţia că orice e posibil. Ei vă sfătuiesc ca, dacă observi că eşti urmărit de unul sau mai mulţi indivizi, să îţi schimbi traseul prin zone mai populate, să-ţi anunţi un apropiat legat de suspiciunea ta şi să ceri sprijinul primului poliţist pe care îl vezi. În caz de agresiune, sună urgent la 112.
  • Te tentează să cumperi nişte cadouri mai convenabile pentru cei de acasă? Nu te lăsa atras în locuri dosnice, izolate, de către aşa-zişi vânzători ambulanţi, care îţi promit lucruri ieftine, mai aflăm de pe site-ul Poliţiei Române.
  • Bijuteriile şi telefoanele mobile de ultimă generaţie, afişate ostentativ, sunt „magneţi pentru tâlhari. Evită să le etalezi pe stradă, mai ales când eşti singur, la ore târzii, în locuri izolate.

Protejează-ţi maşina!

  • Când pleci cu maşina la drum, fă pauze doar la benzinării sau în locurile special amenajate. Iar când ieşi din maşină, acţionează de fiecare dată sistemul de închidere a uşilor.
  • Nu lăsa la vedere, în maşină, genţi, portofele, telefoane mobile sau alte bunuri.
  • E de preferat să alegi un hotel cu parcare proprie, eventual păzită. Dacă nu există, caută să parchezi într-o zonă bine luminată ş i circulată.
Mai multe