Vrei credit doar cu buletinul? Vei fi verificat de Fisc!

30 septembrie 2015 21:47   Fapt divers
Ultima actualizare:

Credit doar cu buletinul e doar un mod de a spune. În realitate, chiar dacă prezinţi numai cartea de identitate, banca te va verifica la sânge şi-ţi va afla veniturile direct din baza de date a Fiscului. Mai sigur de atât nici că se poate!

Îţi mai aduci aminte cât de uşor se acordau înainte creditele de consum? Nu aveai nevoie decât de adeverinţa de salariat, fişa fiscală şi, eventual, ţi se cerea ultima factură la utilităţi achitată. Mai mult, băncile au ajuns până într-acolo încât ofereau împrumuturi doar cu buletinul. Evident, cu toţii ne amintim şi care a fost rezultatul acestui tip de credit: un dezastru! Iar asta pentru că, odată cu criza care ne-a lovit în 2009-2010, mulţi români nu şi-au mai putut achita ratele. Dar să ne întoarcem în prezent: băncile au început din nou să ofere împrumuturi, chiar se bat în oferte. Însă, o fac  cu o mult mai mare răspundere. Adică îşi iau toate măsurile de precauţie pentru a evita creditele neperformante. Dar cum să dai un credit rapid, dar, în acelaşi timp, să o faci în deplină siguranţă? Apelezi la baza de date a Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală! 

Primeşti banii în 24 de ore 

Asociaţia Băncilor din România (ARB) a semnat un parteneriat cu Agenţia Naţională de Administrare Fiscală prin care persoanele ce solicită astfel de credite nu vor mai fi obligate să facă dovada unui venit stabil prin prezentarea adeverinţei de salariat. Situaţia lor financiară (venitul) va fi cercetată minuţios în baza de date a Fiscului. Deci, dacă vrei un credit în 24 de ore, va trebui să fii de acord ca Fiscul să trimită băncii toate datele privind veniturile tale reale. În funcţie de acestea, primeşti împrumutul solicitat sau o sumă mai mică. Sau nu-l primeşti deloc. 

Se încearcă evitarea fraudelor

„Prin acest protocol se urmăreşte eficientizarea activităţii de creditare, iar de avantaje vor beneficia atât băncile, cât şi clienţii acestora. Practic, se va reduce riscul de fraudă şi va scădea numărul creditelor neperformante, iar solicitanţii vor fi  scutiţi de drumuri, hârtii şi alte documente”, a declarat pentru Click! Gabriela Folcuţ, purtător de cuvânt ARB. Potrivit reprezentanţilor Asociaţiei Băncilor din România, peste 90% din fraudele bancare au la bază documente false privind veniturile. În prezent, sunt  28 de bănci semnatare ale protocolului cu ANAF.

Iată trei oferte de pe piaţă!

Idea Bank - Creditul  «Idea Selfie». Este uşor de accesat şi de obţinut: aplici online şi ai nevoie de doar un singur document – cartea de identitate. Limita de credit este de până la 90.000 lei, iar dobânda anuală efectivă (DAE) este de 8,86%. Aprobarea împrumutului se face în 24 de ore de la vizita ta în unitatea bancară. 

Raiffeisen Bank – «Flexicredit». Raiifeisen Bank promite credite fără adeverinţă de salariu şi fără factură la utilităţi. Aplici online şi ai o dobândă de la 8,9%. Beneficiezi de aprobare în 24 de ore şi ai o dobândă preferenţială la încasarea salariului pe card Raiffeisen Bank. „Clientul se deplasează la bancă şi aplică pntru un credit furnizând informaţiile necesare prin semnarea acordului de verificare la Biroul de Credit şi acordului de consultare a bazei de date ANAF. Ulterior, banca analizează informaţiile şi furnizează un răspuns mai repede, cel târziu în ziua următoare. Banii pot fi viraţi în aceeaşi zi, aprobarea creditului putând fi dată pe loc. Obţinerea informaţiilor legate de venit e doar o etapă. Aceste informaţii, împreună cu datele din Biroul de Credit, gradul de îndatorare şi alte informaţii furnizate băncii contribuie la decizia finală de acordare a creditului”, a declarat  Mihai Răuţă, director executiv, Aria Risc din cadrul Raiffeisen Bank.

ING – «Creditul în 15 minute». Valoarea creditului e cuprinsă între 2.000 şi 90.000 lei, perioada de acordare este de până la 5 ani, iar dobânda e fixă, între 8,95% pe an pentru clienţii care primesc banii în cont la bancă şi de 10,45% pe an, dobânda standard. Pentru acordarea creditului banca percepe două comisioane: comision de analiză a dosarului de credit, perceput doar în cazul acordării creditului (105 lei) şi comision de administrare, care se plăteşte o singură dată, în momentul acordării creditului (1% din valoarea sumei împrumutate). 

Mai multe