Vrei să pleci în vacanţă? Nu face împrumut bancar!
Este recomandat să nu ne îndatorăm inutil, iar împrumuturile să fie contractate pentru nevoi cu adevărat importante, nu mofturi! Această modalitate de a intra rapid în posesia unei anumite sume de bani nu este recomandată, în condiţiile în care valoarea bunurilor de folosinţă îndelungată scade foarte repede, iar pentru 7 zile de concediu petrecute în afara ţării poţi plăti până la 5 ani, în funcţie de perioada pe care alegi să iei împrumutul.
Preţul produselor perisabile scad de la an la an
În general, preţul oricărui bun achiziţionat poate scădea în timp. Rămâne, astfel, întrebarea: de ce să faci un împrumut bancar pentru a cumpăra o maşină de spălat de 1.000 de lei când peste jumătate de an preţul acestei poate fi de 700 de lei? Nu te îndatorezi inutil? Deci ar fi cazul să ne gândim de două ori înainte de a contracta un împrumut de acest gen.
„Toţi clienţii ar trebui să perceapă creditele a instrumente ce le facilitează o investiţie, care, în timp, poate aduce profit. Un credit ipotecar de achiziţie casă poate înseamnă în acest moment, cu preţuri minime, un pariu câştigător pentru viitor din două puncte de vedere: clientul scapă de plata chiriei, care acum depăşeşte rata pentru un credit şi investeşte într-un bun a cărui valoare poate fi mai mare în viitor. Nu putem spune despre cei care achiziţionează maşini în rate sau în leasing sau, şi mai grav, despre cazuri în care se ipotechează apartamente pentru cumpărarea unor bunuri perisabile: autovehicule, vacanţe exotice, a declarat pentru Efin.ro directorul general Alliance Finance Broker, Liviu Andrei.
Iei 10.000 lei, plăteşti cu 3.000 de lei mai mult!
Iată un exemplu care, poate, te va pune pe gânduri. Pentru un împrumut de 10.000 lei pe 5 ani, cu o DAE medie de 13,8% suma totală plătită la finalul perioadei contractuale este de 13.651 lei, rata lunară fiind de 227 lei. Dacă optezi pentru o perioadă contractuală de 3 ani, suma rambursată băncii este de 12.129, iar rata lunară este de 336 lei.
Pentru un împrumut de 10.000 lei contractat pe o perioadă de un an, suma totală de plată este de 10.718 lei, iar rata lunară este de 893 lei. Indiferent de suma sau perioada contractuală aleasă, este important de reţinut faptul că rambursarea împrumutului poate produce dezechilibre majore în bugetul personal.
Nu te îndatora băncilor pentru:
Achiziţionare de vacanţe exotice;Achiziţionare de produse electrice sau electronice;Cumpărare de piese de mobilier; Cumpărare maşini second-hand;
Poţi lua credit pentru:
Cumpărarea locuinţe;Cumpărarea unei maşini noi;Sprijin financiar în caz de boli.