Vrei un bronz frumos? Ce alimente trebuie să consumi

14 iunie 2018 16:32   Fapt divers
Ultima actualizare:

E vară, soare şi toate vrem un bronz uniform şi de lungă durată. Pentru o piele frumoasă şi bronzare rapidă nu e nevoie să fugim la solar, ci să acordăm mai multă atenţie alimentelor din farfurie.

Bronz alimente. Da, există o mare legătură între cele două şi poartă numele de beta-caroten. Numeroase studii au arătat că o dietă bogată în betacaroten, substanţă care dă culoarea portocalie fructelor şi legumelor, poate menţine nuanţa ciocolatie a pielii după ce ai stat la plajă. Şi asta pentru că betacarotenul ajută la sintetizarea melaninei, pigment care colorează pielea.

Aceasta este o substanţă care aparţine unei familii de compuşi numiţi carotene sau carotenoide şi se găseşte în fructele şi legumele de culoare verde, galbenă, portocalie sau roşie. Cele mai importante surse alimentare de beta-caroten sunt: morcov, spanac, salată verde, roşii, broccoli, pepene galben, dovleac, cartof dulce, mango. „Beta-carotenul, alături de celelalte substanţe nutritive protectoare, apără de acţiunea radicalilor liberi organismul şi pielea expusă razelor solare”, a explicat medicul nutriţionist Lygia Alexandrescu.

Bronz alimente. Nutriţionista mai recomandă consumul de brânză dulce proaspătă, alune de pădure nesărate şi neprăjite şi ouă. În general, cantitatea de beta-caroten existentă într-o plantă este direct proporţională cu intensitatea culorii acesteia.

Ce să mănânci ca pielea ta să devină arămie într-un timp scurt

Morcovi şi pepene. Pe lista alimentelor bogate în carotenoide, morcovii ocupă locul fruntaş. Printre fructele care te protejează de agresiunea solară şi care grăbesc colorarea pielii sunt pepenele, caisele, piersicile.

Citrice şi căpşune. Citricele şi căpşunele te protejează de razele ultraviolete prin conţinutul mare de vitamina C. În plus, au efect revigorant, contribuie la estomparea ridurilor, înlătură senzaţia de uscăciune şi fac pielea catifelată.

Carne de peşte. Peştele şi toată familia fructelor de mare vin cu un arsenal puternic de acizi graşi Omega 3 şi zinc, de care pielea ta are mare nevoie. Poţi încerca şi alune, migdale sau seminţe de in.

Vitamina A. I se spune vitamina pielii pentru că reglează procesul de refacere a celulelor epidermei. Vitamina A se găseşte în ficat, ouă, cartofi dulci, broccoli, spanac, morcov şi ardei gras.

Uleiul de măsline şi ceai verde. Uleiul de măsline grăbeşte bronzarea şi reduce riscul de cancer de piele. O ceaşcă de ceai verde pe zi scade cu 30% riscul de a dezvolta cancer cutanat. Aceleaşi efecte benefice pentru piele o are şi cafeaua. 

Trei reţete pentru o bronzare accelerată

SALMOREJO. Se prepară pe bază de roşii cu puţină pâine, ulei de măsline extra virgin şi sare, care se amestecă până se obţine consistenţa unei creme. Se pot adăuga câteva bucăţele de jambon şi ou fiert.GUACAMOLE. Se prepară din avocado, care se pisează. Se adaugă ardei iute, roşii, suc de lămâie, coriandru.  MANGO CROCANT. Un desert delicios din mango, frunze de mentă, migdale, alune şi fistic. Deasupra, se răzuieşte puţină ciocolată neagră.

Mai multe