Vrei un credit? Băncile îţi cer asigurare de viaţă

25 august 2016 17:23   Fapt divers
Ultima actualizare:

Multe bănci îţi solicită la contractarea unui credit de nevoi personale o asigurare de viaţă. Astfel, eşti protejat în cazul riscului de pierdere a locului de muncă, de incapacitate de muncă, precum şi în cazul riscului de deces. Iată ofertele băncilor!

Pentru siguranţa beneficiarului unui credit de nevoi personale şi a familiei acestuia, băncile solicită încheierea unei asigurări de viaţă. Potrivit specialiştilor (finzoom.ro), asigurarea de viaţă trebuie să fie pe numele beneficiarului şi cesionată în favoarea băncii. 

Există 4 situaţii în legătură cu asigurările de viaţă aferente creditelor de nevoi personale: 

  • Credite cu asigurare inclusă în rata lunară: suportată de către bancă (Garanti Bank, Carpatica, Banca Transilvania) sau de către consumator sub formă de comision. Comisionul se plăteşte direct la bancă şi este inclus în costul creditului. Băncile care percep comisionul aferent asigurării de viaţă sunt Piraeus Bank, ING şi Unicredit Consumer Financing. BRD, Credit Agricole, Idea Bank, Banca Transilvania îţi oferă credite de nevoi personale cu asigurare de viaţă şi şomaj.
  • Credite cu asigurare obligatorie: consumatorul are obligaţia de a încheia o asigurare de viaţă, iar plata acesteia nu este inclusă în rate. Acest credit este oferit de Banca Veneto. 
  • Credite cu asigurare opţională: banca propune o ofertă de asigurare, dar nu e obligatorie încheierea unei asigurări de viaţă. Vei întâlni această practică la OTP Bank şi Raiffeisen Bank. 
  • Credite la care nu se solicită asigurare. Dacă optezi pentru un astfel de împrumut, adresează-te BCR, CEC, Bancpost, Alpha Bank, Credit Europe şi Libra Bank.

În prezent, există trei bănci care oferă ambele produse: credite de nevoi personale cu sau fără asigurare de viaţă. Acestea sunt Piraeus Bank, ING Bank şi Unicredit Consumer Financing. Atenţie, însă! Creditele cu asigurare de viaţă au dobânda mai mică cu unul sau chiar două puncte procentuale faţă de cele fără asigurare, însă dobânda anuală efectivă (DAE) este mai mare cu 0,3-2 puncte procentuale, din simplul motiv că asigurarea pe care o plăteşti este inclusă în comisioane. 

Mai multe