Zen și vibrații pozitive acasă: 3 trucuri pentru amenajarea locuinței
Casa este locul în care petrecem mare parte a timpului, iar modul în care este amenajată ne poate influența starea de spirit.
În vremurile actuale, e din ce în ce mai greu să găsim liniște și relaxare în viața noastră. Însă, una dintre opțiunile la îndemână este crearea unui refugiu în confortul propriei locuințe.
Principiile Zen integrate în designul unei case au devenit populare în ultimii ani, reprezentând o tendință a perioadei moderne. Iată câteva trucuri simple care te pot ajuta să aduci vibrațiile pozitive la tine acasă.
Păstrează casa luminoasă
Nu e nimic mai răcoritor ca lumina naturală, care face ca o casă să fie aerisită și strălucitoare. De aceea, e bine să lași ferestrele libere, respectiv să folosești cât mai puține textile. Dacă alegi totuși perdele sau draperii, este indicat ca acestea să fie în culori deschise și din materiale vaporoase, astfel încât lumina să poată pătrunde în încăpere.
Este bine știut faptul că lumina influențează viețile oamenilor, având un impact puternic asupra emoțiilor acestora. Folosește tuburi LED pentru camera unde îți desfășori activitatea profesională. Lumina albastră pe care o emană te va ajută să ai mai multă energie și să fii mai vigilent. În plus, vei putea realiza mai repede sarcinile de serviciu. Datorită tehnologiei avansate, aceste dispozitive au funcții de reglare a intensității luminoase și de utilizare a luminii naturale. Astfel, vei putea schimba intensitatea luminii în funcție de activitățile pe care le desfășori, dar vei face și economii de energie.
Pentru zonele de relaxare, precum dormitorul sau livingul, este recomandată lumina caldă. Aceasta relaxează ochii și creează o atmosferă intimă. Așadar, atunci când alegi becurile sau neoanele, asigură-te că temperatura lor de culoare variază între 1800 grade Kelvin și 3000 grade Kelvin.
Alege culorile pământului
Un design Zen se referă la culori naturale, în nuanțe delicate, precum alb, gri, bej și roz deschis, care au puterea de a crea o atmosferă relaxată și calmă. Pentru vibrații pozitive, sunt recomandate culorile pământului, respectiv cele naturale, care se regăsesc în jurul nostru, fie că e vorba despre frunze, soare sau sol. Această categorie de culori creează decoruri liniștitoare și confortabile.
Armonia cromatică dintre elementele de decor este foarte importantă, în aceeași măsură ca și continuitatea vizuală dintre pereți, mobilă și podea.
Pentru a adăuga un strop de contur unei camere monocrome, de pildă, poți alege să combini o culoare dominantă cu obiecte de mobilier și textile în nuanțe asemănătoare, precum alb cu moleschin sau bej cu palisandru.
Mizează pe aspectul minimalist
O casă cu prea multă mobilată poate fi sufocantă, de aceea este recomandat stilul minimalist. Dezordinea și o varietate de obiecte de mobilier și de decor pot crea o senzație de apăsare, prima impresie fiind supărătoare la nivel vizual.
Mobilierul în stil Zen se caracterizează prin linii simple și clare, fără detalii complicate și ornamente în exces. Este bine ca obiectele de mobilier să fie realizate din materiale naturale.
În dormitor, care ar trebui să fie cea mai relaxantă cameră, plasează patul aproape de o sursă de lumină naturală, nicidecum lângă o ușă sau pe culoarul de acces. Folosește textile moi, precum mohair sau lână, și nu exagera cu pernele.
Dacă îți dorești un decor cu adevărat Zen, nu integra dispozitive electronice în designul camerelor sau așază-le într-o zonă discretă (într-un dulap special creat). Acestea sunt surse de distragere a atenției.