Fără Certificat Energetic nu-ţi mai vinzi casa
De la începutul anului se aplică legea privind certificarea energetică prin care, proprietarii de locuinţe şi apartamente sunt obligaţi să pună la dispoziţia potenţialilor cumpărători sau chiriaşi un Certificat de Performanţă Energetică al apartamentuluisau imobilului. Cu alte cuvinte, ai nevoie de un certificat ca să poţi vinde sau închiria locuinţa.
CITEŞTE ŞI
Preţurile apartamentelor stagnează anul acesta
Mai ai 6 luni la dispoziţie să-ţi asiguri casa
Le-a explodat butelia în casă şi i-a băgat în spital
Un bucureştean şi-a construit casă pe bloc
Atenţie, cade! Peste 200 de clădiri din Bucureşti sunt pe punctul de a se prăbuşi
Ce e Certificatulde Performanţă Energetică
Realizarea Certificatului de Performanţă Energetică (CPE) este o obligaţie legală pentru toţi cei care intenţionează să vândă sau să închirieze o locuinţă. Acesta trebuie anexat dosarului de vânzare-cumpărare sau contractului de închiriere.
Cumpărătorii sau chiriaşii vor fi astfel mai bine informaţi cu privire la costurile de întreţinere a locuinţei respective şi se vor putea evita situaţiile în care cei care cumpără locuinţe la un preţ mai mic să constate ulterior că plata pentru întreţinere ajunge la sume foarte mari.
Clasa energetică în care vor fi încadrate clădirile va fi făcută la fel ca şi în cazul electrocasnicelor, "A" fiind cea mai înaltă clasă şi "G" cea mai scăzută. Indiferent de calificativul obţinut, proprietarul nu va fi obligat de lege să ia nici o măsură de îmbunătăţire.
Cum îl obţinem
În cazul în care este vorba de un bloc, primul pas este să obţineţi acordul tuturor locatarilor pentru că certificatul se acordă pentru întreaga clădire.
Proprietarul sau investitorul se adresează apoi unui auditor energetic atestat de Ministerul Dezvoltării Regionale şi a Locuinţei (MDRL).
Auditorul realizează expertiză termică şi energetică a clădirii (investigarea stării tehnice a pereţilor şi a instalaţiilor), pe baza cărora se va întocmi raportul de expertiză ce va ajuta mai departe la întocmirea certificatului de performanţă energetică. Odată semnat, acesta devine un act oficial care se include în Cartea Tehnică a construcţiei.
Preţ şi valabilitate
Preţul Certificatului de Performanţă Energetică se stabileşte pe baze comerciale. El variază între 3 şi 5 euro pe metru pătrat, în funcţie de mărimea şi de complexitatea construcţiei şi a instalaţiilor, dar şi în funcţie de auditorul care îl realizează. În prezent, există câteva sute de auditori independenţi şi firme cu activitate în domeniu.
Procesul de întocmire a certificatului durează între 7 şi 14 zile, iar perioada de valabilitate este de 10 ani. Conform prevederilor legii, «certificatul este însoţit de recomandări de reducere a costurilor, prin îmbunătăţirea performanţei energetice a clădirii».
Uite ce conţine documentul!
Certificatul de performanţă energetică are două pagini şi conţine atât date despre starea termică şi energetică a clădirii, cât şi recomandări pentru reducerea costurilor prin îmbunătăţirea performanţei energetice.
Prima pagină cuprinde tabelul de încadrare a clădirii într-una din clasele energetice cuprinse între A şi G.
În acelaşi tabel este inclus şi calificativul clădirii de referinţă, alături de alţi indici referitori la emisiile de CO2, la consumul anual de energie pentru încălzire, apă caldă, climatizare, ventilare mecanică şi iluminat artificial, precum şi consumul anual de energie din surse regenerabile.
Urmează informaţii tehnice despre clădire, informaţii privind identificarea auditorului energetic şi despre programul de calcul utilizat în elaborarea CPE.
Pagina a doua prezintă o serie de grile de clasificare energetică a clădirii în funcţie de consumul de căldură anual specific şi un tabel cu indici pentru performanţa energetică a clădirii de referinţă.
Următoarele informaţii sunt referitoare la penalizările acordate clădirii şi motivarea acestora şi în final sunt menţionate recomandările expertului.
Acte necesare pentru obţinerea documentului
Ai aflat de Certificatul de Performanţă Energetică, dar nu ştii care sunt etapele pentru obţinerea lui? Specialistul Click!, Mihai Mereuţă, ne spune care sunt paşii de urmat şi de ce acte avem nevoie pentru a intra în posesia acestuia.
Pentru primul pas, proprietarul trebuie să găsească un auditor energetic. Rolul auditorului energetic e de a face expertiza tehnică a clădirii şi de a întocmi un raport de expertiză energetică a clădirii.
Pentru realizarea unui audit energetic urmat de un raport de audit şi Certificatul de Performanţă Energetică pentru clădirea auditată, beneficiarul trebuie să ofere auditorului toate documentele necesare raportului de audit.
Documentele necesare auditorului sunt cele menţionate mai jos şi dacă nu are documente privind construcţia clădirii să permită auditorului să efectueze la faţa locului măsurători:
Din cartea tehnica a construcţiei se cer:
Planuri amplasament clădire; planuri structură clădire; planuri şi descriere instalaţii în clădirea construită;
Date tehnice despre materiale de construcţii, date tehnice despre echipamentele de instalaţii de încălzire, răcire-climatizare, ventilaţie, furnizări apă caldă şi rece.
Pentru consumurile realizate de clădire pentru clădirile existente noi sau vechi se cer:
Consumurile de energie electrică pe lună timp de minimum un an;
Consumurile de gaz pe lună timp de minimum un an;
Consumurile de apă rece şi apă caldă pe lună timp de minimum un an;
Consumurile privind canalizarea - deşeurile pe lună timp de minimum un an;
Pentru consumurile ce vor fi realizate de clădirea nouă care se va construi se cer:
Ce echipamente şi materiale se vor folosi în instalaţiile din clădire;
Descrierea instalaţiilor de energie electrică, de gaz, de furnizare apă-caldă, apă -rece şi canalizare în instalaţiile din clădire.