Fără prăjeli la masa de Crăciun!
Sarmale, carne de porc şi produse tradiţionale din porc, dulciuri şi aperitive. Toate acestea se află pe mese în zilele de sărbătoare. Atenţie, însă! Toate conţin ingrediente care, îmbinate, sunt greu de digerat, hipercalorigene şi care, stropite generos cu alcool, ne pot trimite de urgenţă la spital! Iată câteva reguli pe care este bine să le urmaţi.
CITEŞTE ŞI
Ce-i mai sănătos pentru maşina ta: huse sau lanţuri antiderapante?
Cumpără jucăriile potrivite copilului tău!
Fereşte-i pe cei mici de accidentele din bucătărie
Fii sexy-crăciuniţă de Sărbători!
Cer 4.000 de euro ca să colinde de Crăciun
Îmbracă-ţi căţelul în Moş Crăciun parfumat
La masa de Crăciun trebuie să ţineţi cont de faptul că unii dintre noi au ţinut post, iar consumul brutal de astfel de mâncăruri indigeste, acompaniate de alcool în exces, poate declanşa crize pancreatice acute sau indigestii.
Masa de Crăciun trebuie abordată cumpătat, împărţind bucatele în reprize mici şi dese, cu pauze de plimbare în aer curat.
În încăperea în care luăm masa de sărbătoare în nici un caz nu trebuie să fumăm!
Este indicat să folosim suplimente alimentare digestive pe bază de enzime şi săruri biliare.
Consumaţi ananas crud, pentru uşurarea digestiei.
Faceţi pauze între consumul de specialităţi şi evitaţi asocierile cele mai nerecomandate. Încercaţi să consumaţi un singur fel de mâncare odată, după care luaţi o pauză.
Nu înfulecaţi, nu vă grăbiţi, mestecaţi îndelung mâncarea. Când vă aşezaţi la masă trebuie să fiţi odihniţi, să creaţi o ambianţă plăcută de calm şi armonie.
Toate preparatele de pe masa de Crăciun sunt extrem de greu de digerat, sunt bogate în grăsimi şi au densităţi calorice foarte mari. Soluţia este să le consumaţi eşalonat şi câte puţin din fiecare, fără a le amesteca. Nu vă grăbiţi să le terminaţi pe toate deodată.
Luaţi carne doar din magazin
Ministerul Sănătăţii ne dă câteva sfaturi pentru a petrece cu bine Sărbătorile.
Consumaţi carne care a fost examinată din punct de vedere sanitar-veterinar şi care a fost cumpărată din magazinele de specialitate.
Atenţie la carnea de porc insuficient prelucrată termic. Procedeele de sărare, afumare sau uscare nu distrug larvele de Trichinella spirallis.
Organismul nu trebuie supraîncărcat cu alimente greu digerabile, precum carne de porc, cârnaţi, caltaboş, slănină, tobă, etc. Nu le consumaţi la masa de seară.
Este bine să evitaţi prăjirea alimentelor, fiind de preferat ca acestea să fie fierte, coapte sau făcute pe grătar.
În perioada Sărbătorilor, alimentaţia trebuie să fie cât mai diversificată. Iată ce trebuie să consumaţi zilnic: cereale (200-350 g pâine integrală), legume (300 g), fructe (450 g), lapte şi derivate (500 ml lapte sau iaurt).
Aportul de lichide trebuie să fie de minimum 1,5 l pe zi (apă, ceaiuri de plante neîndulcite).
Alcoolul, chiar dacă, pe moment, dă senzaţia de încălzire a corpului, consumat în cantităţi mari poate produce deshidratarea organismului.
Faceţi cât mai multă mişcare: mers pe jos, alergat, schi, patinaj.