Felix Baumgartner a sărit de la 21.800 metri din spaţiu - FOTO

16 martie 2012 10:27   Actualitate
Ultima actualizare:

Austriacul Felix Baumgartner a efectuat primul test şi a sărit din capsulă de la o altitudine de aproximativ 21,800 metri. Proiectul Red Bull Stratos face astfel primul pas către marea săritură de la marginea spaţiului. Sportivul de 42 de ani şi-a croit primul drum către spaţiu într-o capsulă ataşată unui balon gigant cu helium.

La 9:50 a.m., Felix Baumgartner a aterizat cu paraşuta în siguranţă în deşertul New Mexico, la aproape 40 km depărtare de Roswell, îmbrăcat în costumul spaţial special realizat pentru a face faţă condiţiilor din spaţiu. Cu 1 ora si 40 de minute inainte, atletul de sporturi extreme din Austria a fost urcat din Roswell intr-o capsula spatiala atasata unui balon imens cu helium de 50 metri, urcând la o altitudine de aproximativ 22,000 metri.

Obiectivul acestei expediţii în spaţiu a fost acela de a depăşi aşa numita „linie a lui Armstrong" şi să se facă teste în condiţii reale pentru prima dată. Aceasta este zona aerospaţială unde limitele Pământului, precum şi legile fizice dispar. Este o zonă ostilă pentru corpul uman. Pentru a ajunge acolo, Baumgartner a trebuit mai întâi să treacă printr-o altă „zonă a morţii", aceasta fiind mai aproape de Pământ. Pe parcursul primilor 300 de metri de ascensiune, pentru paraşutist nu a existat nicio şansa de scăpare în cazul unei defecţiuni tehnice pentru că nu ar fi fost suficient timp pentru a deschide capsula sau paraşuta.

Chiar dacă a fost doar o săritură de teste, pentru viitoarea săritură de la 37 de kilometri altitudine, Baumgartner tot a reuşit să se înscrie în Cartea Recordurilor. A devenit a treia persoană care a sărit de la această altitudine şi a supravieţuit. Singurele persoane care au ajuns la o altitudine mai mare a fost rusul Eugene Andreev şi americanul Jisep Kittinger, ambii realizând săriturile în 1960.

Mai multe