Felix Baumgartner a sărit în gol de la 39.056 m!

14 octombrie 2012 19:15   Actualitate
Ultima actualizare:

Cinci ani de zile. Atât au durat pregătirile pentru un salt care a intrat în istorie. Felix Baumgartner, care s-a născut pe 20 aprilie 1969 în oraşul austriac Salzburg, a reuşit imposibilul, devenind primul om care a zburat, din stratosferă, cu o viteză inimaginabilă, fără a fi ajutat de vreun aparat de zbor.

Viteza maximă atinsă de el a fost de 1.176 km/h. Practic fără un costum special, presurizat care să îl protejeze, Baumgartner se putea dezintegra în aer.

După 155 de minute de urcare, sare în gol

Conform gsp.ro, pentru a elimina nitrogenul din organism el a fost ventilat cu oxigen aproape 45 de minute înainte de a se ridica de la baza misiunii "Stratos" Red Bull, din New Mexico, într-o capsulă legată de un balon umflat cu heliu. Iniţial Baumgartner a vrut să sară de la 36.576 m, însă austriacul a forţat urcarea până la 39.056 metri. Coborârea a durat a durat aproximativ 5 minute şi încă 5 de la deschiderea paraşutei la 2.200 de metri deasupra solului.

Baumgartner deschide paraşuta

"N-am simţit că pot muri, dar am zis că dacă nu încetez să mă mai rotesc nu voi bate viteza sunetului. Asta ar fi fost o mare dezamăgire pentru mine, pentru că nu mai am nici un pic de energie să fac asta din nou.

Senzaţia a fost ca şi cum aş fi înotat fără să simt apa. Costumul era presurizat şi a fost foarte greu cînd am început să mă rotesc. Vreo 10 secunde n-am ştiut cum să ies din situaţia asta.

Acum mă retrag din meseria asta. Vreau să-mi găsesc un job decent ca pilot de elicopter. O să lupt cu focurile şi o salvez oameni. Fără emailuri, fără telefoane.

Totuşi, m-aş vedea intrînd iar în acest domeniu dacă cineva ar face cum am făcut eu cu Joe Kittinger, să vină la mine şi să-mi spună: hey, vreau să-ţi bad recordurile şi am nevoie de ajutorul tău.

Am făcut multe lucruri într-o meserie în care e greu să rămîi viu, aşa că atunci cînd va veni timpul îmi va face plăcere să ajut pe cineva. Ştiu că mulţi copii s-au uitat la ce am făcut eu azi şi poate unul dintre ei va fi următorul", a spus Baumgartner, care acum va fi protagonistul unui tur media prin întreaga lume, unde va explica fabuloasa sa experienţă.

Felix aterizează după 10 minute

Mai multe