Fidel Castro lasă în urmă o avere impresionantă, conform presei mondiale

28 noiembrie 2016 18:28   Actualitate
Ultima actualizare:

Fidel Castro, ultimul dictator comunist al secolului trecut, va căra după el în mormânt o serie de controverse ce nu vor fi prea curând elucidate.

Una dintre acestea se referă la averea fostului lider cubanez. Presa mondială susține și azi, după moartea sa înregistrată săptămâna trecută, că șeful fostului regim de la Havana avea o avere cifrată la circa 120 milioane de dolari americani. Conform aceleiași surse, Castro ar fi avut cel puțin 20 de vile de lux în care și-a trăit ultimii ani, un iacht de ultimă generație, ba chiar și o întreagă insulă privată. Și asta în condițiile în care cubanezul de rând trăiește și azi într-o sărăcie lucie, așa cum de altfel a trăit și în perioada jumătății de secol cât Fidel Castro a condus Cuba cu mână forte.

Castro și-a admis un singur defect, țigările în foi

Dar Fidel Castro a negat categoric faptul că ar fi fost un tip avut. Mai mult, în întreaga sa viață a declarat răspicat că și-a trăit cea mai mare parte a zilelor cu doar 25 de dolari americani pe post de venit lunar. Singurul răsfăț pe care și l-a permis au fost țigările în foi, „drog” pe care nu l-a negat niciodată. Pe de altă parte, Castro nu a fost la fel de categoric să nege numărul mare de amante cu care aceeași presă mondială l-a dotat din plin.

În urmă cu zece, revista americană „Forbes”, specializată în realizare de topuri ale celor mai bogați oameni ai planetei, îl plasa pe „El Comandante” în Top 20 al celor mai bogați lideri politici ai lumii. El o devansa inclusiv pe Elisabeta a doua, regina Marii Britanii.

În urmă cu doi, un fost bodyguard al lui Castro, Juan Reinaldo Sanchez, a scris o carte despre viața secretă a șefului său, în care îi estima averea la cel puțin 100 de milioane de lire sterline. Mai mult, Sanchez a comparat ieșirile „la pescuit” ale lui Fidel Castro cu vânătorile organizate altădată de „Regele-Soare” al Franței, în sensul că cu aceste prilejuri se etalau ținute luxoase, dar și mese copioase, cu singura mențiune că peștele și fructele de mare luau locul vânatului din istoria îndepărtată, în timp și spațiu.

Fidel Castro va fi incinerat în prima zi de sâmbătă a lunii decembrie la Havana, după nouă zile de doliu declarate de Executivul micuței insulei din Caraibe imediat după decesul acestuia.

Mai multe