Filmul "2012" a stârnit reacţii negative în Indonezia

19 noiembrie 2009 15:59   Actualitate
Ultima actualizare:

Filmul "2012", despre sfârşitul lumii, s-a bucurat de un succes imens în Indonezia, însă nu este pe gustul religioşilor musulmani indonezieni, care îi sfătuiesc pe localnici să nu se ducă să-l vadă, văzând în el o "provocare" faţă de islam, relatează AFP.

Ultimul blockbuster de la Holywood a umplut cinematografele din Jakarta încă de la lansare şi se vinde deja pe DVD-uri piratate.

Lansarea sa a beneficiat de controversa provocată de unii responsabili religioşi, care şi-au exprimat public nemulţumirea.

Consiliul naţional al ulemalelor, cea mai înaltă instanţă religioasă, pare divizat în privinţa oportunităţii de a emite o fatwa (aviz juridic) împotriva filmului, aşa cum a făcut deja una din ramurile locale.

"Islamul nu autorizează vizualizarea sau prezicerea sfârşitului lumii. Este un secret al lui Allah", a explicat preşedintele Consiliului, Amidhan. Din această cauză, "mă tem ca filmul să nu deformeze credinţa" oamenilor.

Urmăreşte în Media Center trailerul filmului.

El s-a declarat deranjat, de asemenea, că "2012" arată distrugerea unor moschei şi a Kaaba (la Mecca), însă nu şi a unor "biserici". "Aceste scene ar fi trebuit tăiate de cenzura indoneziană", în opinia lui.

Într-un cinema din Jakarta, filmul, şi mesajul său, au fost mai curând aplaudate joi.

"Este un film frumos şi, contrar temerilor Consiliului Ulemalelor, mi-a întărit credinţa", a afirmat Ian Ramelan, un agent de asigurări de 49 de ani.

Poate fi "controversat în ochii unora, însă este doar un nou film despre apocalipsă", a estimat un student de 22 de ani, Rafi Gamal.

Mai multe