Filmul ''Elisabeta, regina virgină'' va fi difuzat miercuri, de TV 1000

29 septembrie 2009 17:01   Actualitate
Ultima actualizare:

Subiectul (Elisabeta 1, regina care a adus Angliei un secol de aur şi un imperiu) cerea respect, morgă şi rigoare. Regizorul a decis să se îndepărteze de la canonul filmului istoric şi a optat pentru o poveste plină de culoare şi nerv.

Respectând adevărul istoric, dar permiţându-şi speculaţii şi parti-prisuri, Shekhar Kapur a reconstruit un ev glorios, sângeros şi confuz: luptele dintre protestanţi şi catolici, succesiunea complicată la tronul lui Henric al VIII-lea, ameninţătoarea dominaţie maritimă a Spaniei, toate au făcut dintr-o bastardă întemniţată de propria familie o regină de fier.

Axat pe anii tinereţii viitoarei regine, 'Elizabeth' conţine şi o poveste de amor, decepţie şi calcule politice. Centrul de greutate al filmului este Cate Blanchett, impecabilă în rolul titular: talentul australiencei de a umaniza convingător o figură istorică este uluitor.

Mai ales că lipsesc elementele de gândire modernă, feministă şi siguranţa cu care filmele istorice îşi înzestrează de obicei personajele feminine.

Mai multe