Fosta telefonistă a lui Andy Warhol descoperă un autoportret

12 noiembrie 2009 4:19   Actualitate
Ultima actualizare:

Un tablou de Andy Warhol, ascuns într-un dulap timp de 42 de ani, a fost adjudecat pentru 6,1 milioane de dolari miercuri seara la New York, în timp ce o altă pânză a artistului a atins 43,7 milioane, ambele opere depăşind net estimările anterioare, potrivit AFP.

Recordul lui Warhol - de 71,7 milioane de dolari - nu a fost deci doborât, dar licitaţia lucrărilor de artă contemporană la Sotheby's a fost deosebit de animată.

Comerciantul de artă a realizat 134,4 milioane de dolari din vânzarea a 96 % din lucrări. Doar două lucrări de pe listă au rămas nevândute.

Cathy Naso, proprietară a autoportretului oferit de Andy Warhol în 1967, în timp ce era studentă şi telefonistă cu jumătate de normă la "Factory" - atelierul pictorului - a trimis un mesaj organizatorilor licitaţiei, exprimându-şi stupefacţia pentru suma obţinută. Autoportretul, pe care ea îl uitase într-un dulap încuiat timp de 42 de ani, era estimat anterior la 1-1,5 milion de dolari.

Cel de al doilea tablou - o mare pânză intitulată "200 de bancnote de un dolar", a aceluiaşi Andy Warhol - a provocat iniţial ilaritate. Apoi licitarea lui a început de la 6 milioane de dolari, preţul a sărit la 12 milioane, iar avansând treptat până la 39 de milioane şi fiind adjudecat în cele din urmă pentru 43,7 milioane de dolari, notează Agerpres.

Mai multe