FOTO Palatele ţiganilor din Strehaia, sub sechestru din cauza crizei

13 octombrie 2009 10:28   Actualitate
Ultima actualizare:

Castelele pe care le-au ridicat au geamurile sparte, porţile ruginite şi zidurile netencuite. Mirela Zărie (54 de ani) a visat de când se ştie să îşi construiască cel mai măreţ palat din capitala ţiganilor. Când era fată de măritat, Mirela a primit ca moştenire zece camere la etaj.

GALERIE FOTO

“Măcar să mă simt prinţesă”

“M-am decis cu soţul să le renovez, să vopsesc pereţii, să schimb uşile, să agăţ multe lustre ca în filme să punem covoare scumpe, în culorile curcubeului, paturi duble cu cearşafuri din dantelă. Măcar să mă simt prinţesă”, mărturiseşte Mirela. Când a devenit soţie, Mirela s-a pus pe treabă. A aruncat mobilierul vechi din fiecare odaie şi a înlocuit tot, de la perne la veselă. Anul trecut îşi propusese renunţe la geamuri şi să pună termopane. Avea bani cu sacii, spune femeia. A chemat de zor muncitorii şi au dat jos ferestrele de la parter.

“Stau cu porţile rupte, fără clanţă”

Când a ajuns cu lucrările la primul etaj Mirela s-a oprit din lucru. I-a intrat criza financiară pe porţile palatului. “Nu mi-am mai permis nici să iau de mâncare la zidari. De unde să scot sute de mii pentru mâna de lucru? Stau cu porţile rupte, fără clanţă, şi nu îmi dă mâna să iau altele”, se plânge Mirela. Şoţul său, Horia Zărie (50 de ani) este şi mai supărat. Spune că s-a lăsat de distracţie, în ultima perioadă.

Adio chefuri

“De unde bogăţie să le ai pe toate, să dai bani la stat să mai mergi şi la petreceri? Suntem tineri, merităm să ne relaxăm la câte-un chef, să mai uităm de griji. Acum problema e că avem copii şi nu sunt bani să le facem avere, ca să le împărţim, când s-or mări, de însurătoare. Dacă nu o trece criza, se alege praful de noi. Avem salbe, dar s-ar învârti strămoşii în pământ dacă le-am vinde. Mă pusesem si să amenajez şi mansardă, dar nu am mai închis-o în sticlă, tot de sărăcie”, spune bărbatul.

Nu are ce mânca în palatul cât un hotel

La câteva case distanţă, Maria Stănescu (54 de ani, foto jos) se mândreşte cu unul dintre cele mai înalte castele din Strehaia (foto jos dreapta). Clădirea cu două etaje este confundată de cei mai mulţi cu un hotel. În fiecare vară, spune tanti Maria, turiştii îi bat în uşă, ca să-i ceară cazare. Tanti Maria le explică însă că este casă, nu spaţiu de închiriat. “Anul ăsta a fost dezastru. Nu m-am ales cu nimic. Am două maşini cumpărate în leasing, dar pe care acum vreau să le vând, că nu-mi permit să plătesc ratele. Nici nu am clienţi”, se vaită tanti Maria.

Mămăligă în loc de pâine

Maria amestecă într-o mămăligă. Spune că pâinea este prea scumpă. De câteva luni se aprovizionează cu alimente cât mai ieftine, ca să facă economie. “Decât să dau cinci lei pe cinci pâini, iau o pungă de mălai şi am ce pune pe masă toată ziua. Când e sărbătoare, bag la cuptor şi macaroane, dar în general pregătesc bucate simple, din cartofi”, explică Maria.

Primăria le ia palatele în contul datoriilor

Reprezentanţii Primăriei Strehaia spun că ţiganii riscă să rămână fără palate, dacă nu-şi achită datoriile către stat. “În Strehaia sunt 130 de castele. Doar vreo 20 dintre ei sunt la zi cu plăţile. Am pus sechestru pe cinci locuinţe şi pe maşini, pe terenul pe care îl au. Chiar dacă ştim că este criză şi că nu se vor vinde, încercăm măcar să îi speriem. Tot s-or hotărî să dea nişte bani la taxe. Până acum, rromii au datorii de 6 miliarde lei vechi”, a declarat Sîmion Burcu, primarul oraşului Strehaia.

Mai multe