FOTO Românii din Marea Britanie au ieşit în stradă. Proteste şi în alte oraşe

9 noiembrie 2014 21:26   Actualitate
Ultima actualizare:

Câteva sute de români au protestat duminică în Londra pentru modul în care instituţiile române au organizat în diaspora alegerile din primul tur de scrutin ale alegerilor prezidenţiale.

După ce sâmbătă după-amiază cetăţenii oraşelor mari din România, ca Bucureşti, Timişoara, Constanţa, Cluj-napoca, Iaşi au ieşit în stradă în semn de solidaritate cu românii din diaspora care au fost nevoiţi să stea ore întregi la coadă în faţa secţiilor de votare din străinătate pentru a-şi putea exercita dreptul la vot, câteva sute de români stabiliţi în Londra şi-au manifestat pe străzile capitalei engleze nemulţumirea.

Sporirea numărului secţiilor de votare, a cabinelor, a ştampilelor şi a personalului desemnat să stea în secţiile de votare au fost printre principalele cereri ale protestatarilor, dar cel mai des s-a cerut demisia ministrului Afacerilor Externe, Titus Corlăţean. Marşul a fost unul paşnic la care nu s-au înregistrat incidente.

Aceleaşi revendicări le au şi românii care locuiesc în Irlanda. La Dublin, în faţa Ambasadei României, aproximativ o sută de români au cerut, la rândul lor, respectarea dreptului la vot, drept garantat de constituţie, conform digi24.ro.

Proteste au fost şi la Viena, atât în faţa sediului Ambasadei României, cât şi la Institutul Cultural Român.

Zeci de români s-au mobilizat şi în capitala Spaniei, laMadrid. La votul din turul I, în Spania nu au fost aceleaşi evenimente ca la Londra, Paris sau Munchen. Totuși, oamenii au ieșit în stradă în semn de solidaritate. „Vrem să avem dreptul la vot. Să ni se acorde tuturor dreptul la vot. Vrem mai multe secţii de votare. Fiecare român are dreptul să voteze”, spune o participantă la miting.

Sute de români au protestat şi la Paris, iar locul ales pentru a transmite mesajul autorităţilor de la Bucureşti nu a fost deloc întâmplător. Ei s-au strâns în Piaţa Drepturilor Omului.

„Ne-am strâns nu pentru a scanda, a huli şi a cere demisii, ci pentru că simțim românește. Am venit în Franţa nu pentru a ne îmbogăţi, ci pentru a ne plăti creditele și a ne ține copiii la școală”, a explicat o femeie.

Mai multe