FOTO Ştiai că Maria Tănase s-a iubit cu Brâncuși? Află detalii picante din viața artistei!

17 octombrie 2013 15:38   Actualitate
Ultima actualizare:

Anul acesta se împlinesc 100 de ani de la nașterea Mariei Tănase, o mare personalitate a scenei românești, cea care a fost supranumită "Pasărea măiastră". Citește detalii picante din viața artistei.

Pe 25 septembrie s-au împlinit 100 de ani de la naşterea Mariei Tănase, "pasărea măiastră" a folclorului nostru. Artista a lăsat în urmă o viață fascinantă. La numai 15 ani, Maria s-a înscris la concursul „Miss România". Adolescenta îmbracă o rochie imprimată cu flori de măr, realizată de sora ei mai mare, şi, se prezintă în fața comisiei.

Toate bune și frumoase până la proba costumului de baie: comisia consideră că tânăra are picioare prea groase. Furioasă, Maria merge la Balul Presei de la Cercul Militar, unde s-a făcut remarcată pentru pașii de pe ring. Presa bucureşteană vuia, a doua zi, încercând să afle cine este „dansatoarea".

La 17 ani se angajează casieriţă la Herdan, un restaurant unde se mânca pe săturate cu numai şapte lei. În 1934 s-a prezentat la un casting organizat de Constantin la Teatrul Cărăbuş, care cauta tineri talentaţi pentru muzica uşoară. A cântat pentru prima dată în faţa publicului în 1921, la Căminul Cultural din cartier. Muzica ei a fost interzisă de regimul legionar.

Gaby Michailescu, impresarul artistei, povesteşte în cartea "Maria cea fără de moarte" (2003), că frumuseţea ei a fost atunci apreciată de un tânăr medic de la Spitalul Central, care o cucereşte şi îi "dăruieşte" un copil. Medicul îi propune Mariei să avorteze, iar ea nu a mai putut avea niciodată copii.

La 25 de ani s-a iubit cu Brâncuși, care avea pe atunci 62 de ani. Câștiga o avere, dar cheltuia tot atâta. Îşi dăruia cele mai scumpe rochii fetelor tinere şi sărace pe care le întâlnea în drumurile ei. A murit pe scenă, așa cum și-a dorit. A fost însoţită pe ultimul drum de un val de oameni, cum numai la moartea unui mare artist al lumii s-a mai întâmplat.

Radiodifuziunea i-a dedicat recent un spectacol la Sala Radio din București. Printre artiștii care au urcat pe scenă în amintirea celei care a fost Maria Tănase s-au numărat: Ileana Constantinescu, Lia Lungu, Maria Butaciu și Margareta Pâslaru. De asemenea, de ieri, la Craiova, s-a dat startul Festivalului Național "Maria Tănase", care are loc până mâine seară. Timp de 3 zile se vor auzi doar piesele marii artiste.

"Astă-seară, vă aștept la "O dată-n viață". Veți vedea un spectacol în care tânăra generație de artiști o reinterprerează pe Maria Tănase. DJ Project și Adela Popescu, Alexandra Ungureanu și Crush, HiQ! Dacă e joi, e "O dată-n viață"", spune Iuliana Tudor.

Mai multe