Fumul alb a anunţat noul Papă: Francisc. Al 266-lea Suveran Pontif a fost desemnat după cinci runde de vot
Habemus Papam! Acesta este argentinianul Jorge Maria Bergoglio şi va fi primul papă care se va chema Francisc. Alegerea lui a fost o mare surpriză, fiindcă nu figura pe nici o listă de favoriţi. Bergoglio este primul papă din afara Europei şi primul papă sud-american din istorie.
Argentinianul Jorge Bergoglio, primul papă din afara Europei
De asemenea este primul iezuit care devine Suveran Pontif. Născut la 17 decembrie 1936, la Buenos Aires, Papa Francisc I este unul dintre cei cinci copii ai unui lucrător italian de la calea ferată. Este un om foarte discret care a absolvit Facultatea de Teologie din San Miguel.
Vorbeşte puţin, ascultă mult şi este foarte iubit de argentinieni, pentru că a trăit foarte modest. Ales într-o zi de 13, în 2013, noul papă a fost Arhiepiscop de Buenos Aires şi numit cardinal în 2001. După ce a făcut o rugăciune pentru fostul papă, Benedict al XVI-lea, Papa Francisc a binecuvântat mulţimea şi i-a cerut să se roage pentru el.
Cât au durat «alegerile» ultimilor 9 papi
1903 - Papa Pius XConclavul a ţinut 4 zile şi au fost 7 sesiuni de vot
1914 - Papa Benedict XVConclavul a ţinut 4 zile şi au fost 10 sesiuni de vot
1922 - Papa Pius XI Conclavul a ţinut 5 zile şi au fost 14 sesiuni de vot
1939 - Papa Pius XIIConclavul a ţinut 2 zile şi au fost 3 sesiuni de vot
1958 - Papa Ioan XXIIIConclavul a ţinut 4 zile şi au fost 11 sesiuni de vot
1963 - Papa Paul VIConclavul a ţinut 3 zile şi au fost 6 sesiuni de vot
1978 - Papa Ioan Paul IConclavul a ţinut 2 zile şi au fost 4 sesiuni de vot
1978 - Papa Ioan Paul IIConclavul a ţinut 3 zile şi au fost 8 sesiuni de vot
2005 - Papa Benedict XVIConclavul a ţinut 2 zile şi au fost 3 sesiuni de vot
Fum alb, frum negru - ora Italiei.
O mulţime de umbrele în piaţa San Pietro de la Vatican şi drapelul României. (Reuters)
Fumul negru uriaş, de la ora 11.40, i-a dezamăgit pe numeroşii credincioşi care aşteptau cu sufletul la gură sub umbrele, în Piaţa Sfântul Petru.
"Non habemus papam" (Nu avem papă), au strigat câţiva americani veniţi să-şi susţină cardinalii. Vă prezentăm secretul celebrului fum care semnalează că nu s-a ales încă noul papă, când e negru, şi desemnarea noului papă, atunci când e alb. Paolo Sagretti, care s-a ocupat de instalarea sistemului de distrugere a buletinelor de vot în Capela Sixtină, a dezvăluit că fumul este obţinut cu ajutorul unor produse chimice, nu doar prin arderea buletinelor de vot.
Aşa arată soba din Capela Sixtină care a fost instalată săptămâna trecută, cu puţin înainte de întrunirea conclavului
Pentru a obţine un fum negru, Vaticanul utilizează un amestec de perclorat de potasiu, antracen şi sulf, în timp ce fumul alb este produs cu un amestec de clorat de potasiu, lactoză şi colofoniu. Odinioară fumul alb era obţinut prin adăugarea de paie umede peste buletinele arse, iar fumul negru prin adăugarea de gudron.
Pentru că nu se putea distinge clar fumul alb de cel negru, s-a venit cu ideea se a cumpăra "bombe" de fum. S-a obţinut culoarea corectă, însă Capela Sixtină s-a umplut de fum. În 1978, au fost adăugaţi nişte aditivi chimici care au produs un fum toxic, care i-a determinat pe cardinali să iasă în fugă afară, ceea ce contravine regulilor de păstrare a secretului votului. Începând din 2005 s-au introdus cartuşe fumigene. Când a fost ales Papa Benedict al XVI-lea, la 19 aprilie 2005, modul de producere a fumului încă nu era bine pus la punct, de aceea acesta a apărut gri.
Fumul alb apare pe coşul Capelei Sixtine imediat după ce a fost ales noul papă. Focul negru iese după a doua rundă de votare euşuată, în fiecare zi. Fumul alb a apărut pentru prima oară în 1914, când a fost ales Papa Benedict al XV-lea. Atunci a fost instituită semnalarea prin fum negru sau alb a sucesului sau insuccesului în urma votării. Cardinalilor le-a venit această idee pentru faptul că era necesară arderea buletinelor de vot cu scopul de a păstra secretul votării.
Mii de oameni s-au strâns la Vatican
Întreaga planetă urmăreşte îndeaproape Capela Sixtină în aşteptarea noului Papă. Este nevoie de două treimi de voturi plus unu pentru a desemna un câştigător.
Un călugăr se roagă înfrigurat, aşteptând să-l vadă pe noul Papă
Cei 115 cardinali îl pot alege, teoretic, inclusiv pe unul dintre colegii lor absent de la conclav din motive viabile, dar şi pe un creştin care nu este episcop. Deci şansele ca acest conclav să fie unul deosebit de lung şi obositor sunt destul de mari.
Asta nu i-a descurajat însă pe credincioşii care au venit cu mic cu mare, au înfruntat ploaia şi frigul şi s-au rugat în permanenţă. Până la orele serii piaţa s-a umplut şi oamenii abia aşteptau să îl vadă pe noul Papă şi să-i primească binecuvântarea.
Oamenii au invadat piaţa Sfântul Petru