Gara în care faci cancer

20 iunie 2010 17:32   Actualitate
Ultima actualizare:

Preşedintele Hobby Club Jules Verne, Mircea Goloşie, care a cercetat, ani la rând, zona radioactivă Ciudanoviţa, trage semnalul de alarmă.

"Pe locul fostei gări, aparatul indică depăşirea de zece ori a limitei admisibile. La Ciudanoviţa s-a murit pe capete din cauza radiaţiilor provocate de uraniu. Aici, cine prindea 40 de ani pe vremea exploatării putea spune că a trăit mult", susţine Goloşie.

Doctorul Dan Popescu, fost director al spitalului din localitate, confirmă cele afirmate de Goloşie.

"În proporţie foarte mare se murea de cancer bronhopulmonar. Acest cancer nu apare imediat, ci după 15-20 de ani. Frecvenţa cancerului depăşea la Ciudanoviţa de până la opt-zece ori incidenţa normală", explică doctorul.

O bună perioadă de timp, mulţi copii s-au născut, în zonă, cu malformaţii. Pericolul a fost ţinut ascuns, localncii mergând pe ipoteza că locul pe care şi-au construit casele este blestemat.

Astăzi, personalul de la Oraviţa mai opreşte de două-trei ori la Ciudanoviţa. Oamenii văd panourile de avertizare, dar nu le mai iau în seamă.

Primarul comunei visează însă că localitatea va fi în curând o atractivă zonă turistică şi crede, la fel ca mai toţi cei aproximativ 600 de locuitori că totul este doar un mit.

Nicu Popa, director general al Companiei Naţionale a Uraniului Bucureşti, este la rândul său foarte liniştit.

"Potenţialul radioactiv se manifestă doar asupra lucrătorilor expuşi profesional, mai precis asupra angajaţilor unităţii care îşi desfăşoară activitatea de închidere şi ecologizare în perimetrul minier", precizează Popa.

De ce există însă acele panouri de avertizare dacă zona nu e periculoasă, nimeni nu a putut oferi un răspuns.

Mai multe