Gheorghe Hagi împlineşte astăzi 46 de ani. Transmite-i o urare!
Casa în care s-a născut şi a copilărit Hagi arată ca în urmă cu trei decenii. O casă veche, bătrânească, cu vopseaua roasă. Casa a fost vândută de părinţii lui Hagi, când el era în clasele primare. Au plecat la oraş. De atunci, casa a trecut prin mai multe mâini. Hagi a recuperat-o când îi trăiau părinţii. Din păcate, n-au mai apucat să se bucure de ea, pentru că au murit la scurt timp.
În ea locuieşte de peste şapte ani Lenuţa Iamandi, o femeie care a fugit de omul ei pentru că o bătea. Şi-a luat cei trei copii şi a fugit cât a văzut cu ochii. Aşa a ajuns în satul constănţean. Cumnatul lui Hagi i-a propus să se mute în casa părintească a marelui fotbalist. Femeia nu plăteşte niciun fel de chirie, însă are grijă de casă şi de grădina din spatele gospodăriei.
Peste drum de casa lui Hagi, pe dealul unde în urmă cu patru decenii copiii satului jucau fotbal cu o mingie din cârpe sau dintr-o băşică de porc, locuieşte Crăişor Domnaru, fost coleg cu Hagi. Anii şi viaţa grea şi-au spus cuvântul pe trupul lui. Zâmbeşte când îşi aduce aminte de anii copilăriei. Mai ales când în ea este Hagi. „Ne jucam ca la ţară, poarca, miuţa. Aveam o minge făcută de bunica lui Hagi din cârpe“, îşi aminteşte Crăişor Domnaru, de 45 de ani. Altădată, dădeau cu piciorul într-o băşică de porc, frecată cu mălai şi sare. Când nu băteau băşica săreau coarda. „Legam o coardă de un stâlp şi săream ca toţi dracii“, îşi aminteşte Crăişor. Şi râde din tot sufletul la aducerea aminte din vremea copilăriei.
Hagi, nepotul lui „Moş Palavră“
Vecinii spun că bunicului lui Hagi i se zicea „Moş Palavră“, pentru că-i plăcea să vorbească mult, dar, mai ales, să se laude. „Şi uite că l-a ascultat Dumnezeu!“, spune fostul coleg de echipă de maidan al lui Hagi. Bunica marelui fotbalist nu se lăuda, dar făcea nişte plăcinte...:„Venea pe drum cu o tavă mare, de cupru, plină cu plăcintă de brânză şi de ştevie. Striga la noi «cilimeani, cilimeani» (n.r. – copii) şi noi veneam repede“.Când nu erau plăcintele bunicii, toţi copiii ieşeau pe drumul mare într-o mână cu pâine şi cu brânză şi în alta cu ceapă.
Omorau şobolanii sălbatici
Pe un teren de fotbal imaginar, pe coama dealului, de unde se zărea casa copilăriei, copiii băteau mingea cât era ziua de lungă. Mai sus, era terenul celor „mari“. Puştimea avea dreptul să joace miuţa pe culmea dealului doar când terenul era liber. Joaca copilăriei nu se oprea la poarca. „Luam dovlecei, îi scobeam, îi luminam. Mergeam cu ei pe drum şi speriam lumea“, povesteşte Crăişor. „Pe cine speriaţi?“, suntem curioşi. „Pe care găseam mai proşti!“, vine răspunsul. Apoi, pline de haz sunt amintirile legate de şobolanii sălbatici. Veneau cu căldările pline de apă pe care le aruncau în găurile de şobolani de pe câmp. După ce aceştia ieşeau din groapă îi omorau cu bâtele. Hagi nu s-a mai întors niciodată în mijlocul lor. A lăsat doar amintiri.
Petrecere surpriză anul trecut
Anul trecut, la împlinirea a 45 de ani, Marilena Hagi i-a organizat soţului ei o petrecere surpriză la Hotel Iaki. A avut 150 de invitaţi, printre ei numărându-se Ion Crăciunescu, Ilie Dumitrescu, Gică Popescu, Vistor Becali. Regele a primit din partea academiei un tablou cu tinerele talente ale academiei.
Anul acesta, cei de la Academia Hagi, proiectul lui de suflet, îi transmit „La mulţi ani“ prin intermediul cotidianului „Adevărul de Seară Constanţa“. „Colectivul Academiei Gheorghe Hagi îi urează «La mulţi ani» celui mai iubit fotbalist al tuturor timpurilor, multă sănătate şi o carieră plină de împliniri“, este mesajul Academiei.
Primarul localităţii Săcele, Ion Oprea, locul unde s-a născut Gheorghe Hagi, îi urează multă sănătate marelui fotbalist deşi, recunoaşte el, este puţin supărat pe el pentru că ar fi putut să facă împreună multe lucruri frumoase pentru comună. Hagi, spune el, nu a trecut de mult timp pe la casa părintească. Doar rudele lui mai vin din când în când, atunci când îşi aduc aminte că mai au pământ pe acolo şi când au de luat bani...
Academia, proiectul de suflet
În urmă cu câţiva ani, regele a demarat în apropiere de Constanţa cel mai mare proiect de fotbal din sud – estul Europei: o academie de fotbal. Academia va avea trei tipuri de terenuri: de competiţie, de antrenament şi de copii. Terenurile de competiţie vor avea suprafaţa de joc de 70 x 110 metri, respectiv 68 x 105 metri. Primul din gazon natural va avea o tribună de 900 de locuri, iar cel de-al doilea, din gazon artificial, va avea gradene de 210 locuri.
Academia este organizată sub forma unui sistem piramidal, în funcţie de vârsta copiilor înscrişi. Baza sportivă de la Ovidiu, care va avea o suprafaţă de şapte hectare, va avea trei secţii: o şcoală de fotbal, o academie şi un club de fotbal. Gheorghe Hagi are 125 de meciuri jucate la echipa naţională. În 2000 a obţinut titlul de cel mai bun fotbalist al tuturor timpurilor, are cele mai multe goluri marcate în carieră (317). În calitate de antrenor a câştigat Cupa Turciei cu Galatasaray Istanbul (1999, 2000) şi Super Cupa Turciei Galatasaray Istanbul (1997)