Gheorghe Zamfir le cântă străinilor pe 10.000 €
După 50 de ani de carieră şi tot atâţia de glorie, maestrul Gheorghe Zamfir are un gust amar. În ţara căreia i-a făcut cinste, se consideră urât şi dispreţuit, pe motiv că românii nu vin la spectacolele sale. Artistul preferă să cânte în străinătate şi intenţionează să plece din România!
Este supranumit „Regele naiului", a câştigat 120 de discuri de aur şi de platină, a înregistrat vânzări-record de peste 120 de milioane de unităţi şi a primit distincţii şi premii reuşind să ridice numele României pe cele mai înalte culmi ale mapamodnului. Acesta este maestrul Gheorghe Zamfir! Cu toate acestea, după o carieră de 50 de ani, celebrul artist este marginalizat în propria-i ţară de conaţionalii săi, iar cel mai tare îl doare că muzica lui nu mai este ascultată.
„Este urât să ai un artist de talie mondială, iar oamenii să-l vadă numai pe Liviu Vârciu sau pe Ioana Tufaru la televizor. Pentru mine, nu mai este loc aici, eu nu am mai susţinut de aproape doi ani un spectacol în adevăratul sens al cuvântului, pentru că românii nu vin niciodată la concertele mele. Eu dacă fac concert la Sala Palatului, e minune dacă vin 500 de oameni, pe când Ştefan Bănică umple sala.
Am ajuns să cânt prin campanii electorale şi nici acolo, căci un primar din Argeş mi-a spus că decât să-mi dea 3.000 de euro, mai bine îl cheamă pe Constantin Enceanu sau pe Petrică Mâţu Stoian să-i cânte. Din păcate, aici, în ţara mea, e loc doar pentru Botgros şi lăutarii lui basarabeni. Lor li se fac ode, Zamfir nu mai este iubit!", ne-a spus mâhnit artistul.
Dacă aici nu este apreciat la adevărata valoare, maestrul a ajuns să fie stimat în Israel, ţară în care a fost interzis în 2002 din cauza unor acuze antisemite atribuite de revista „România Mare".
Săptămâna trecută, acesta a susţinut spectacole în şase oraşe, unde s-au adunat mii de israelieni să-l asculte şi a fost remunerat pe măsură: 10.000 de euro pentru un singur spectacol.
„Duce-ţi-l pe Bănică la Viena să vedeţi dacă vine cineva să-l asculte. Eu am umplut Victoria Hall, pentru că străini au ajuns să mă aprecieze, român fiind", a mai spus artistul, care intenţionează să se mute din ţară din cauza faptului că este perceput ca persoana nongrata.
Click! Spune
Gheorghe Zamfir s-a născut la 6 aprilie 1941 în Găeşti (judeţul Dâmboviţa). A manifestat înclinaţii muzicale încă din copilărie - era atras de muzica lăutarilor, voia să cânte la acordeon. În 1955, la 14 ani, tatăl său îl înscrie la şcoala de muzică, unde se face remarcat la nai. A urmat apoi Conservatorul şi are doctorat cu tema „Naiul - geneză, evoluţie şi semnificaţie”. Încă din 1959 începe să primească premiu după premiu muzical, iar în scurt timp ajunge cunoscut în toată lumea.
Dan Bălan are succes în SUA
Chiar dacă nu este un artist basarabean, Dan Bălan ne reprezintă peste tot în lume. În Marea Britanie, „Dragostea din Tei” - piesa cântată de el şi de colegii de la O-Zone - a fost pe locul trei în topul vânzărilor, cu peste 12 milioane de exemplare vândute. În 2006, Dan Bălan îşi construieşte un nume în Los Angeles, alături de producătorul trupei Rolling Stones, sub denumirea de „Crazy Loop”.
Cu „Chica Bomb”, piesa lansată în 2010, a ajuns în topurile internaţionale. Single-ul a devenit unul dintre cele mai difuzate în Franţa, Spania, Italia, Germania, Rusia şi Anglia. Uşor, uşor, succesul a început să vină şi în SUA, iar Bălan a devenit un adevărat star, plătit cu zeci de mii de euro pentru un singur concert.
Edward Maya, în top cu Lady GaGa
Compozitorul şi interpretul Edward Maya este unul dintre cei mai cunoscuţi cântăreţi români în afara graniţelor, iar succesul său se datorează în principal echipei pe care a format-o cu frumoasa Vika Jigulina. „Stereo Love”, melodie cântată de cei doi, a ajuns pe primele poziţii atât în topurile româneşti, cât şi în cele din afara graniţelor.
Piesa a ajuns în top 5 în Austria, Finlanda, Franţa, Germania, Danemarca, Italia, Norvegia, Olanda, Spania, Elveţia, Anglia, Canada şi Suedia. Pentru single-ul „Stereo Love”, cei doi au primi distincţia „Top Dance/Electronic Song” la Billboard Music Awards 2011, alături de Lady GaGa.
În Franţa, Inna e superstar
Inna e un icon pentru fanii mexicani, depăşindu-le cu brio pe Shakira sau pe Katy Perry. Este, fără îndoială, una dintre cele mai cunoscute artiste românce din lume. Printre statele cucerite de constănţeancă s-au numărat Franţa, unde are cei mai mulţi fani, Rusia, Polonia, Turcia, Serbia, Grecia, Belgia, Olanda, Slovacia, Bulgaria, Spania. În 2009, Inna a câştigat Discul De Aur pentru vânzările albumului „Hot” în Spania.
Ulterior, aceeaşi distincţie i-a fost oferită în Elvetia şi în Franţa. Abia în 2011, artista a primit Discul de Aur şi în România. Au urmat difuzări ale single-urilor sale la BBC Radio 1, clasări pe locurile 1 în topul UK Dance şi la radiourile din Franţa, dar şi o multitudine de concerte peste tot în Europa.