Giurgiu: Simulare complexă de intervenţie în caz de cutremur
Un număr de 120 de specialişti în domeniul situaţiilor de urgenţă din şase ţări ale UE participă, în perioada 9 - 12 septembrie, la Giurgiu, la un exerciţiu de intervenţie în cazul producerii unui cutremur de pământ cu magnitudinea de 7,9 grade pe scara Richter, cu epicentrul în Vrancea şi care produce efecte grave în zona municipiului Giurgiu.
La acţiunile de simulare participă echipe din Austria, Bulgaria, Croaţia, Germania, Ungaria şi România, numărul total al membrilor echipelor de intervenţie fiind de aproximativ 120 de persoane, la acestea adăugându-se experţi UE şi observatori din statele membre.
Scenariul exerciţiului este realizat în contextul schimbărilor climatice şi al încălzirii globale progresive care determină producerea de precipitaţii abundente pe întregul continent, România confruntându-se cu riscul de inundaţii majore în partea de sud, din cauza nivelului crescut al Dunării. În aceste circumstanţe, un cutremur cu magnitudinea de 7,9 grade pe scara Richter, cu epicentrul în Vrancea, afectează grav zone din sudul şi estul României, cele mai lovite oraşe fiind Capitala şi municipiul Giurgiu.
Autorităţile române cer asistenţă internaţională şi echipe ale statelor membre enumerate sosesc în municipiul Giurgiu şi se instalează la baza de operaţii, unde derulează şi coordonează activităţile de intervenţie în teren pe parcursul perioadei destinate desfăşurării exerciţiului.