Globul poleit cu aur, 120€ - FOTO

13 decembrie 2010 16:26   Actualitate
Ultima actualizare:

Fie că sunt ornate cu aur, argint sau platină, globurile realizate în fabrica din Sibiu a artistului Ion Tămâian se vând pe bani frumoşi în străinătate.

În fabrica din Şelimbăr, Sibiu, se lucrează acum la foc continuu, pentru că, anul acesta, comenzile sunt mai mari cu aproape 70% faţă de anul trecut. Fiecare decoraţiune realizată în atelierul de lângă Sibiu este unicat, pictată manual sau îmbrăcată cu foiţă de aur, argint ori platină.

Globurile sunt realizate de meşteri sticlari cu experienţă.„După ce trec prin mâinile fiecărui meşter, de la suflător, la băşicar şi până la şeful de echipă, globurile sunt transportate într-un cuptor de refacere, unde sunt păstrate la o temperatură de 500 de grade, astfel încât obiectul să reziste în timp", spune Ion Tămâian. Artistul lucrează cu materie primă din Suedia.

După ce trec prin mâinile suflătorului, globurile sunt ţinute într-un cuptor la temperatura de 500 de grade, astfel încâtsă reziste în timp

Este vorba despre cristal fără plumb, care este prelucrat la 1.400 de grade, în cuptoarele atelierului său, după care este modelat şi decorat în funcţie de cerinţa pieţei.

Anul acesta, mii de globuri unicat, de diferite culori şi mărimi au luat calea exportului, către Australia, Statele Unite ale Americii, Canada, Germania, Franţa, Austria, Anglia şi chiar China sau ţările arabe. În funcţie de dimensiune şi model, globurile preţioase ajung să coste chiar şi 120 de euro în rafturile magazinelor din străinătate.

Iarna aceasta “se poartă” globurile mari, cu diametrul de până la 25 de centimetri

Face globuri din piele de viţel şi lână de oaie

Pe Valea Bârgăului, în satul bistriţean Tureac, locuieşte bătrânul cojocar Nicolae Bacea. Are 67 de ani şi a colindat ţara cu produsele sale tradiţionale din piele.

„Fac globuri în formă de inimă, stea, cruce, glob pământesc şi brad", explică Bacea. Bătrânul are nevoie de 4 ore pentru a face un glob din piele de viţel.

„Îmi ia cam o zi până fac un set de 5 globuri. Un glob îl vând la 10 lei. Unii strâmbă din nas şi zic că-i scump, dar ei nu ştiu că eu lucrez 4 ore la el", spune meşterul. Pentru globuri foloseşte piele de viţel, pe care o cumpără cu mâna lui de la o fabrică din Braşov, şi lână de oaie ca să le umple, lână pe care o ia din satul unde locuieşte.

Vezi aici GALERIE FOTO

Mai multe