Gripă în Ucraina: Polonia cheamă UE să acţioneze
El propune ca UE "să procedeze de urgenţă la identificarea dimensiunii nevoilor în Ucraina şi ca ea să estimeze posibilităţile sale de asistenţă sub formă de medicamente şi alte produse medicale accesibile în UE, care ar putea fi transmise Ucrainei într-un mod coordonat".
Aproximativ 255.000 de persoane suferă de gripă, în principal în vestul Ucrainei, şi 15.000 dintre ele sunt spitalizate, dintre care 170 în unităţi de terapie intensivă, a indicat luni viceministrul ucrainean al sănătăţii, Vasil Lazoricineţ.
Duminică seară, Ministerul Sănătăţii de la Kiev a anunţat moartea a şaizeci de persoane în Ucraina de gripă şi dificultăţi respiratorii acute, dar el nu a putut preciza câte cazuri ţin de virusul H1N1, după cum a remarcat agenţia France Presse.
Printre altele, Slovacia a făcut mai stricte, începând de marţi, regulile sale de circulaţie frontalieră cu Ucraina ca urmare a marelui număr de decese datorate gripei în această ţară, potrivit unui anunţ făcut luni de ministrul slovac de interne, Robert Kalinak.
Este vorba despre închiderea unui pasaj pietonal frontalier slovaco-ucrainean, Velke Slemence/Mali Selmenci, şi de interdicţia traficului pietonal la un alt pasaj, Ubla/Veliki Bereznâi, a indicat Kalinak, într-un briefing.
Această măsură vizează "sute, ba chiar mii de călători pe zi", a precizat el.
Un control mai strict va fi de acum înainte efectuat la frontieră, a mai spus ministrul. Închiderea totală a celor cinci pasaje slovaco-ucrainene nu este exclusă în cazul unei creşteri dramatice a numărului de cazuri de gripă în Ucraina, a avertizat Kalinak.
Ministrul a sesizat ocazia pentru a-i sfătui pe resortisanţii slovaci să nu se ducă în Ucraina în aceste zile, notează Agerpres.