Haiti: echipele de salvatori abundă, dar ajutoarele cam lipsesc

16 ianuarie 2010 1:19   Actualitate
Ultima actualizare:

Echipele de salvatori sunt suficient de numeroase în Haiti, în schimb se simte necesitatea unei furnizări mai susţinute a ajutoarelor alimentare şi medicale pentru supravieţuitorii seismului de marţi, informează Agerpres.

"Vineri, 18 ţări participau la efortul internaţional. 1.067 de persoane acţionează cu 114 câini", a precizat Nicholas Reader, purtător de cuvânt al Biroului de coordonare a problemelor umanitare /OCHA/ din cadrul ONU.

"Ele ne raportează că nu au nevoie de mai multe echipe de salvatori", afirmă el,

Trimiterile de ajutoare se vor concentra acum pe nevoile umanitare, în special expedieri de furnituri medicale, hrană şi apă pentru supravieţuitorii aflaţi printre dărâmăturile făcute de cutremur.

În timp ce Nicholas Reader vorbea, avioane aparţinând diverselor forţe aeriene sau companii charter decolau şi aterizau pe aeroportul din Port-au-Prince, aducând ajutoare în Haiti şi transportând sute de străini, în special americani şi francezi.

Efortul internaţional, sub coordonarea ONU, trebuie să se concentreze asupra capitalei haitiene, regiunile învecinate nefiind suficient de sigure pentru amplasarea unor posturi de ajutor, a explicat Reader.

"Există mari probleme cu securitatea echipelor de salvatori în unele zone", a adăugat el.

Citeşte şi:

Mai multe