Helsinki, oraşul alb al Nordului - FOTO/VIDEO

17 aprilie 2010 18:14   Actualitate
Ultima actualizare:

Capitala Finlandei este un loc minunat şi ciudat, unde localnicii insistă că o baie într-un lac îngheţat face bine organismului. Jumătate de oraş pare să fie construit direct în mare, iar geografia chinuită a ţărmului include nenumărate golfuleţe şi insule bălţate. Portul se află chiar în inima oraşului, aşa că puteţi urmări oricând feriboturile care alunecă pe mare.

Aranjează-ţi singur concediul. Accesează Click Servicii!

Stilul glorios al clădirilor Art Nouveau (probabil cele mai multe construite într-un singur oraş), eleganţa cafenelelor extrem de spaţioase, păstrarea nealterată a moştenirii finlandeze în nenumăratele sale muzee, restaurantele care nu şi-au schimbat nici meniurile, nici mobila încă din 1930, toate fac parte din şarmul oraşului Helsinki.

După ce desluşiţi cât de cât arhitectura oraşului, încercaţi să ajungeţi la Korkeasaari Zoo, una dintre cele mai nordice grădini zoologice din lume, pe care o găsiţi pe Insula Korkeasari.

Vezi aici mai multe imagini din Helsinki

Puteţi lua o barcă din Kauppatori (piaţa mare a oraşului, Market Square în engleză), unul din punctele centrale ale oraşului. Este recunoscută pentru succesul în reproducerea leopardului de zăpadă, a bufniţelor albe şi a vulturilor aurii. Intrarea costă cinci euro pentru adulţi şi trei euro pentru copii.

Din piaţă plecaţi spre insule

Kauppatori se găseşte la capătul Esplanadei, pe malul Mării Baltice. Din primăvară până-n toamnă, localnicii vând acolo tot felul de produse finlandeze proaspete şi tone de suvenire. De jur-împrejurul ei sunt cafenele şi terase unde puteţi gusta celebra lihapiirakka, o plăcintă locală delicioasă, umplută cu carne.

Tot din Kauppatori puteţi lua un feribot către Suomenlinna, un buchet de insule pe care se află cea mai mare cetate a imperiului suedez. Construită în 1778 pentru a proteja partea de est a imperiului, a căzut mai târziu în mâinile ruşilor, care au controlat-o până în 1917, când Finlanda şi-a câştigat independenţa. Cele câteva muzee care prezintă istoria fortăreţei intrate în Patrimoniul UNESCO şi un şantier naval destul de vechi, dar încă activ, vă vor capta atenţia pe parcursul vizitei la Suomenlinna.

Ai vizitat oraşul Helsinki? Intră pe forum şi povesteşte impresiile de călătorie!

Tot din Kauppatori, mergând către stânga, ajungeţi la Havis Amanda, o fântână din bronz căreia i se spune „Sirena", sculptată de Ville Vallgren. Înconjurată de câteva statui mai mici ce reprezintă nişte peşti prin gura cărora curge apă, statuia a fost cândva aspru criticată pentru nuditate şi seducţie, dar între timp a devenit cel mai iubit simbol al oraşului.

O saună la trei finlandezi

Una dintre principalele atracţii în Helsinki este Temppeliaukio, o biserică săpată în stâncă ce uimeşte cu imensa cupolă cu diametrul de 24 de metri, realizată din cupru şi sticlă. Datorită acusticii excepţionale, în interiorul ei se ţin aproape zilnic concerte de muzică clasică.

Pentru ortodocşi şi nu numai, catedrala Uspensky este un obiectiv de neratat, fiind cea mai mare biserică ortodoxă din regiunea nordică a Europei. Turnurile sale în formă de ceapă vă vor lăsa o impresie exotică, în timp ce interiorul decorat cu nenumărate icoane bizantine vă aminteşte de... acasă.

De neratat pentru oricine ajunge în Helsinki ar trebui să fie o saună finlandeză, iar cel mai nimerit loc este, probabil, Sala de Înot Yrjonkatu. "Aburii" sunt obsesie naţională pentru finlandezi.

Citeşte şi:

La Praga, berea este mai ieftină decât apa! FOTO/VIDEO

La Amsterdam nu eşti atât de liber pe cât te aştepţi - FOTO/VIDEO

Casablanca, cel mai cosmopolit oraş din lumea islamică – FOTO/VIDEO

Buenos Aires - «Parisul Americii de Sud» - FOTO/VIDEO

O statistică arată că pentru fiecare trei finlandezi există o saună bună şi primitoare. La Yrjonkatu, arhitectura care datează din anii '20 este magnifică. Trebuie să ştiţi însă că există un orar separat pentru femei şi bărbaţi; tocmai de aceea, probabil, purtarea costumului de baie este opţională. Desigur, foarte important este să vă pierdeţi aiurea pe străduţele din centru, unde atmosfera este încântătoare şi relaxantă.

Citeşte mai multe amănunte despre Helsinki pe adevarul.ro

Mai multe