Ia-ţi mielu’ de Paşte cu 18 lei kilu’!

17 martie 2011 17:51   Actualitate
Ultima actualizare:

În Capitală, au apărut primii miei la vânzare.

„Am tăiat doar ca să testez piaţa. Preţul în viu este de 11 lei/ kg şi 18-19 lei/ kg carcasa, adică aproximativ 2 milioane de lei un miel mic, de 10 kg. Dacă azi vând zece miei, mâine am să tai 12, pentru că nu am posibilitatea să depozitez carnea. Anul acesta, am contracte importante pentru export, în Grecia şi Turcia, cu 2,7 -3,2 euro/kg. Decât să rămân cu carnea, prefer să o trimit la export", ne-a explicat George Lungu, de la Federaţia Crescătorilor de Oi din România. Alţi ciobani din ţară ne-au comunicat preţuri între 10 şi 15 lei/kg în viu.

„Vor fi circa 6 milioane de miei anul acesta. Acum sunt preţuri de testare a pieţei. De pildă, la Constanţa este de vânzare o rasă mai bună pentru carne care costă 15 lei/kg în viu.

Anul trecut, preţurile au pornit tot de la 18-19 lei pe kilogramul de carcasă, dar s-a scumpit în preajma Paştelui. În două zile, preţul unui kilogram de carne a crescut de la 22 de lei, la 25 de lei, pentru că a fost cerere.

Însă, crescătorii mari au decis să trimită animalele la export, în Germania, Turcia, Grecia. În ceea ce mă primeşte, am 900 de miei şi încep să vând oaia cu mielul lângă ea, pentru 700 de lei.

Vreau să lichidez această afacere pentru că este din ce în ce mai greu. Am să vând până în decembrie, la preţ bun, 2,1 de euro pentru kilogramul în viu. Nu mai are lumea bani, iar efortul nostru este prea mare", ne-a declarat Andrei Marcel, de la Sindicatul Naţional al Crescătorilor de Ovine şi Caprine.

Mai multe