Iată de ce salivăm când vedem şunculiţă!

29 mai 2014 19:07   Actualitate
Ultima actualizare:

Ce poate fi mai delicios ca o şunculiţă sfârâind şi o bere rece, când ne dăm întâlnire cu prietenii la un grătar? Cercetătorii spanioli au dezvăluit misterul pentru care salivăm când le vedem pe masă.

Vremea bună ne-a deschis tuturor pofta de a petrece cât mai mult timp liber în natură. După o săptămână grea la serviciu dai fuga la marginea unei păduri, pentru a încinge un grătar cu prietenii.

Mititeii şi şunculiţa, care sfârâie „obraznic" pe grătar, sunt ingredientele ideale pentru un sfârşit de săptămână relaxant. Cercetătorii spanioli, citaţi de Daily Mail, au rezolvat misterul pentru care şunculiţa ne lasă gura apă de fiecare dată când o preparăm.

Cheia, spun aceştia, este descompunerea termică a zahărului şi a moleculelor de grăsime, care „parfumează" slăninuţa. Oamenii de ştiinţă au descoperit că suculenţa şi aroma şunculiţei apar prin descompunerea a 150 de compuşi organici volatili (hidrocarburi, alcooli, cetone, aldehide), care declanşează diferite reacţii în creier.  

Mai multe