Iepuraşul de 9 kg, campion în Germania

8 ianuarie 2013 18:15   Actualitate
Ultima actualizare:

Este pufos, are un corp lung, dar bondoc şi musculos, capul rotund şi urechile lungi. Cântăreşte până la 9 kg şi i se spune „Uriaşul de Transilvania". Iepurele, care nu a fost încă omologat în România, a făcut furori la campionatele europene de animale din Germania.

Nu se aşteptau să vadă un iepure „made in Romania", de talie mare, la o astfel de culoare. Germanii participanţi la Campionatele Europene de Animale Mici şi Mijlocii au fost uimiţi când l-au văzut pe „Uriaşul de Transilvania". Ca şi numele ce-l poartă, este un iepure mare, cu o greutate între 4,5 şi 9 kilograme.

Dimensiunea a moştenit-o de la rasa de iepure „Uriaşul Belgian", iar culoarea, de la rasa „Californian" - alb cu extermităţi negre, gri, maro sau albastre, explică geneticianul Valentin Petrescu-Mag (33 de ani). O altă noutate pe care o aduce această rasă este faptul că masa corpului este centrată pe spate, picioare şi piept. Patru exemplare din nou creata rasă „Uriaş de Transilvania" au primit titlul de campion.

Aceasta este prima recunoaştere a valorii şi potenţialului pe care îl are această primă rasă românească de iepure. „Ni s-a sugerat să colaborăm cu ţările europene pentru ca Uriaşul de Transilvania să fie recunoscut drept o rasă europeană", a spus Valentin Petrescu-Mag.

„Pufosul" se dezvoltă ca rasă nu doar în curtea lui Valentin, ci în curţile mai multor crescători de animale din toată ţara, de la oraşe din Transilvania, Moldova până la cele din sud - Calafat, Călăraşi şi Orşova. Momentan există circa 600-700 de astfel de exemplare în toată ţara. „Mi-au spus şi să avem grijă ca ea să nu dispară", spune clujeanul, care a fost deja invitat să participe şi la competiţia viitoare.

Click!spune

Geneticianul Valentin Petrescu-Mag a muncit timp de şase ani la crearea noii rase de iepuri. El a lucrat în curtea casei sale din Cluj, unde are 80 de exemplare de iepuri din aceasta rasă.

În 2011, el a primit şi finanţare europeană, în valoare de aproximativ 100.000 de euro, pentru a-şi susţine cercetarea. Rasa trebuie omologată, după care va primi un certificat.

Mai multe