În ce haos ne-aţi băgat cu creditele astea!
Ai credit sau vrei să-ţi iei unul? Cea mai mare greşeală! Dezbaterile pe Ordonanţa 50 par să nu se mai termine. Ba e pentru toţi cei care au credite, ba e doar pe cei care vor lua de acum încolo. Click! încearcă să vă dea câteva răspunsuri în tot acest haos.
Ordonanţa de Urgenţă 50 a vrut să facă ordine în sistemul de creditare al băncilor. Dar rezultatele au fost contrare.
Ordonanţa a intrat în viagoare pe 21 iunie. Câteva luni mai târziu, mii de clienţi au dat în judecată băncile, pentru că în loc să elimine comisioanele abuzive din contractele de credit, le-au trasnformat în taxe, cu alte denumiri.
Nici dobânzile nu au scăzut, deşi aşa ne-am aşteptat cu toţii. Cei care au semnat actele adiţionale cu băncile s-au împăcat cu noile condiţii. Cei care n-au fost de acord, au dat băncile în judecată. Acum, însă, Parlamentul o ia de la capăt şi modifică din nou ordonanţa.
Citeşte şi:
Click! îţi spune cum poţi fi «şters» din Biroul de Credit
Eşti dator la bancă? Reeşalonează-ţi creditul!
Ieri, deputaţii din Comisia de Buget, Finanţe, Bănci au decis ca prevederile ordonanţei să nu se aplice contractelor aflate în derulare, ci doar creditelor contractate după 1 ianuarie 2011. Şi aici încep neînţelegerile. Click! a încercat să afle răspunsuri la câteva din întrebările cititorilor.
Dacă am semnat actul adiţional, mai e valabil?Deputatul Mugurel Surupăceanu, membru în Comisia de Buget, a explicat pentru Click! că persoanele care au beneficiat de cadrul legal scurt (din iulie si până la 31 decembrie), dat de OUG 50, şi au semnat cu băncile contractele adiţionale, vor beneficia în continuare de prevederile favorabile ale legii. Ceilalţi, însă, care au refuzat să semneze actele adiţionale, rămân pe vechile formule de calcul.
Pe ce lege îmi iau un credit după 1 ianuarie?Creditele luate de la anul se vor supune legii pe care o va adopta Parlamentul săptămâna viitoare. Această lege are la bază OUG50.
Ce comision de rambursare anticipată plătesc?La un credit cu dobândă fixă, comisionul de rambursare anticiptată va fi 0,5% din suma rămasă, dacă perioada până la terminarea împrumutului e mai mică de un an, şi de 1% dacă ai de plătit mai mult de un an. Pentru creditele cu dobândă variabilă nu se percepe comision de rambursare, iar această prevedere se aplică atât contractelor noi, cât şi contractelor aflate în derulare.
În ce condiţii pot să fac refinanţare?Conform modificărilor operate de deputaţi, clienţii care nu au înregistrat întârzieri la plata ratelor mai mari de 45 de zile vor beneficia de refinanţarea creditului la aceeaşi bancă, în noile condiţii ale legii, nu vor plăti comision de analiză a dosarului şi nu vor trece printr-o reevaluare a riscului sau a garanţiilor.
«Nu am mai plătit ratele de 2 ani»
Elena Dumitru (34 de ani): „Am făcut un credit de 18.000 de lei şi, din cauza unor probleme familiale, nu am mai putut plăti câteva luni. Am cerut reeşalonarea şi m-au băgat la plată în neştire. Nu am fost de acord şi nu le-am mai dat niciun ban de doi ani de zile".
Petrică Barbu (42 de ani): „Nu am luat niciodată bani de la bancă şi nici nu o să apelez vreodată la împrumut. Sunt cămătari cu acte în regulă, care jupoaie pielea de pe tine. Odată ce ai intrat în cârdăşie cu ei, nu mai scapi. Te omoară cu dobânzi şi penalizări".
Laurenţia Mihalache (51 de ani): „Nici nu vreau să mai aud de bănci. Am o rată care a tot crescut până la 350 de lei, iar de curând am rămas fără loc de muncă. Nu-i interesează. Nu am semnat actele adiţionale şi nici nu-mi pasă de ordonanţa 50, că nu mă ajută cu nimic".
Ce mai prevede Ordonanţa 50
* se limitează comisioanele aferente creditului la: comision de administrare, comision de penalizare pentru întârzierea la plată, comision de rambursare anticipată dacă dobânda e fixă, comision unic pentru servicii prestate la cererea consumatorilor;
* obligaţia de a calcula dobânda variabilă în mod transparent; formula de calcul trebuie să aibă ca referinţă ROBOR/LIBOR/EURIBOR/dobânda de referinţă BNR; marja fixă nu poate fi modificată de creditor pe durata contractului decât în favoarea consumatorului;
* dreptul consumatorului de a renunţa necondiţionat, fără justificări, în termen de 14 zile de la semnare, la un contract de credit.
Vezi şi:
Notează zilnic pe ce strici banii