În numai 24 de ore, Japonia, un nou Cernobîl? VIDEO
Japonia mai are la dispoziţie 24 de ore să controleze criza nucleară de la centrala Fukushima înainte să izbucnească o explozie a cărei putere este estimată peste incidentul de la Cernobîl, potrivit "The Telegraph".
Clipe de coşmar în Japonia, care se apropie de un dezastru nuclear cu fiecare oră.
Citeşte şi:
Cel mai mic supravieţuitor din Japonia: un copil de patru luni găsit după trei zile
În iadul cutremurelor, nimeni nu se sperie de zgâlţâituri
Două explozii la reactorul 3 de la Fukushima - VIDEO
Japonia, iadul pe pământ: Şi copiii au devenit radioactivi - VIDEO
Lumea întreagă urmăreşte cu sufletul la gură eforturile eroilor kamikaze de a evita o catastrofă mai gravă chiar decât cea de la Cernobîl. Însă, în ciuda tonelor de apă care sunt aruncate prin toate mijloacele posibile, reactoarele cedează rând pe rând.
Experţii sunt pesimişti privitor la încercările disperate de a răci centrala. Supravieţuitorii cutremurului şi ai valurilor tsunami se luptă cu frigul şi foamea, în timp ce zvonurile vorbesc de apocalipsa nucleară, după cum spune fizicianul Michio Kaku. Norul radioactiv se îndrepta ieri spre insulele Aleutine, peste Oceanul Pacific, şi a ajuns azi în California.
Experţii spun că riscul de ajunge în Europa e minim. În schimb, alimentele provenind din Japonia ar putea fi contaminate cu radioactivitate.
Bilanţ
- 5.000 de morţi confirmaţi- 20.000 de persoane sunt date dispărute - 450.000 de oameni disperaţi sunt în adăposturi de refugiaţi- 850.000 de oameni se luptă să supravieţuiască fără hrană şi apă, scotocind prin zăpadă după resturi de mâncat şi lemne
Românii nu vor să se întoarcă acasă
În ciuda avertismentelor sumbre din partea autorităţilor, românii consideră Japonia "acasă". Crina Sato (26 de ani) e unul dintre românii care, deși se teme de un eventual dezastru nuclear, nu are de gând să se întoarcă în țară. "Mulţi români, dintre cei pe care îi cunosc eu aici, pleacă din Japonia sau au plecat deja."
Crina recunoaşte că s-a gândit şi ea să plece, dar faptul că are, la Tokyo, un soţ şi un băieţel de cinci ani, o fac să rămână în Japonia.
"Sigur că sunt îngrijorată. Copilul îmi spune «mami, îmi este frică», mama m-a chemat acasă, dar nu pot să îmi las copilul aici". Deși trăiește în stresul provocat de amenințarea posibilelor radiații nucleare, Crina spune că nu a lipsit nici o zi de la muncă.
Pentru orice eventualitate, soții Sato și-au făcut un plan pentru a putea pleca rapid din Tokyo. Însă nu vor părăsi în ruptul capului Japonia. Majoritatea românilor care aleg să rămână în Japonia sunt cei care locuiesc deja de ani buni aici.