Îngheţarea Capitalei de 1 iunie, aproape sigură

25 mai 2010 12:41   Actualitate
Ultima actualizare:

Angajaţii din transporturi ameninţă că opresc lucrul de Ziua Copilului dacă li se vor micşora salariile. Premierul Emil Boc nu renunţă la reduceri. Liderii de la metrou strâng deja semnături pentru protest, iar cei de la CFR şi o parte a federaţiilor de la RATB aşteaptă şedinţa de Guvern de mâine.

Transportul în comun ar putea fi blocat la 31 mai sau la 1 iunie, în semn de solidaritate faţă de ceilalţi bugetari, ameninţă sindicaliştii transportatorilor. Cei mai înverşunaţi sunt cei de la metrou, care au obţinut de curând o majorare salarială de până la 10% .

„La metrou au existat conflicte pentru majorări salariale, ce mai vorbim despre micşorări! Deocamdată, avem discuţiile de pe 12 mai când s-a decis că ne vor micşora salariile, deci va fi grevă“, a declarat astăzi, pentru „Adevărul de Seară“, liderul Uniunii Sindicatelor Libere din Metrou, Ion Rădoi.

Rădoi a adăugat că joi se va lua o decizie dacă ziua grevei va fi 31 mai sau 1 iunie. „Va fi o acţiune a angajaţilor de la RATB, CFR, metrou şi TAROM. Vom fi în grevă de solidaritate în acelaşi timp“, a mai spus Rădoi. El a subliniat că este convins că bucureştenii care folosesc mijloacele de transport în comun vor fi solidari cu forma de protest. „Majoritatea care folosesc transportul public în Bucureşti sunt bugetari, aşa că vor înţelege. În acea zi, oamenii vor folosi maşina personală sau vor merge pe jos“, a mai spus Rădoi.

„Dacă se taie salariile, vom exploda“

Pentru marea parte a angajaţilor RATB, adică circa 8.000 de oameni, afiliaţi altor sindicate decât „Speranţa“, care este coordonată de liderul de la metrou, şedinţa de mâine a Guvernului este decisivă. „Vom vedea dacă vom intra sau nu în grevă. Dacă pachetul legislativ de mâine al Guvernului include şi regiile autonome, intrăm sigur în grevă“, a explicat liderul unuia dintre sindicatule de la RATB, Transloc, Mihai Ionescu.

Preşedintele unui sindicat CFR, Federaţia Drum de Fier, Florin Dobrescu, a declarat că angajaţii CFR sunt hotărâţi să oprească trenurile dacă li se vor micşora salariile. „CFR nu apare nominalizată în scrisoarea către FMI. Dacă premierul va decide că se vor aplica măsurile de micşorare şi în cazul nostru, vom face grevă. Suntem alături de ceilalţi transportatori. Ne-am pierdut 26% din drepturi, nu putem accepta să pierdem alte 25%. În condiţiile astea vom exploda“, a mai spus Florin Dobrescu.

Premierul României, Emil Boc, a anunţat că nu întrerupe dialogul cu sindicatele, dar că aplicarea măsurilor de reducere a cheltuielilor sunt esenţiale. Guvernul şi-a asumat săptămâna trecută răspunderea asupra măsurilor de reducere a cheltuielilor bugetare.

Mai multe