Inima i-a cedat după 51 de ore de suferinţă
Inima lui Adrian Păunescu a cedat vineri dimineaţă după 51 de ore de suferinţă. Atât a trecut de la momentul în care inima marelui poet s-a oprit pentru prima oară. Vineri zidurile casei lui de pe str. Dionisie Lupu nr. 84 din Capitală, îşi plângeau, în tihnă, stăpânul plecat dintre cei vii.
Cu umeri gârbovi, copleşiţi de pierderea marelui poet, sute de oameni au venit aici ca să aducă flori şi să vorbească în şoaptă despre omul care le-a inspirat forţă şi speranţă în anii cenaclului "Flacăra".
Flori, coroane, lumânări şi multe lacrimi vărsate în memoria celui care şi-a legat pentru totdeauna numele de unul dintre cele mai importante fenomene culturale din anii '80, cenaclul "Flacăra".
Inima i-a cedat după 51 de ore de suferinţă
Pelerinaj la casa poetului Adrian Păunescu. Vezi ce mesaje i-au lăsat admiratorii
Ultima emisiune în direct a lui Adrian Păunescu a fost difuzată de Radio Reşiţa - AUDIO
Craiova: 25.0000 de lumânări vor fi aprinse pentru Adrian Păunescu
"Dumnezeu să te aibă în paza sa, maestre", au rostit cu lacrimi în glas, rând pe rând şi pianistul Ionuţ Văduva, oamenii de afaceri George Păunescu şi Dorel Constantin Onaca şi scriitorul Dinu Săraru veniţi pentru un ultim cuvânt de adio adresat celui care a fost Adrian Păunescu.
Peste toate a rămas mesajul care arată că spiritul poetului rămâne viu: "Generaţia în blugi te salută, maestre!"
Adrian Păunescu a fost internat, la începutul săptămânii trecute, la Spitalul de Urgenţă Floreasca din Bucureşti, cu probleme grave la inimă, rinichi, ficat şi cu diabet decompensat.
În noaptea de marţi spre miercuri, el a suferit un stop cardiac. Inima i s-a oprit, iar medicii l-au resuscitat ore în şir.
Cordul a reînceput să funcţioneze, însă veştile de la Spitalul Floreasca nu erau deloc optimiste. Joi, dr. Şerban Brădişteanu, şeful Clinicii de chirurgie cardio-vasculară, a recunoscut neputinţa specialiştilor în faţa bolii atât de complicate a lui Adrian Păunescu.
"Au avut loc câteva opriri cardiace pe care le-am resuscitat, însă se pare că boala depăşeşte resursele noastre terapeutice şi nu ştiu în ce măsusă vom face faţă în continuare".
Câteva ore mai târziu, boala a învins. Inima poetului a încetat să mai bată.
Trupul neînsufleţit va fi depus sâmbătă la Ateneul Român din Capitală.
Adrian Păunescu va fi înmormântat duminică pe Aleea Scriitorilor de la cimitirul Bellu din Bucureşti.
A vândut peste un milion de cărţi
De la debutul său literar din 1960, Adrian Păunescu a publicat peste 50 de cărţi, iar şapte sunt în curs de apariţie.
Poetul deţine în literatura românească post-belică un record greu de egalat.
Peste un milion de exemplare din cărţile sale au fost cumpărate de public.
Printre cele mai cunoscute poezii ale sale se numără “Rugă pentru părinţi”, “Totuşi, iubirea” sau “Repetabila povară”, o altă creaţie dedicată părinţilor.
A copilărit într-o cămăruţă sărăcăcioasă
Odaia oltenească din comuna doljeană Bârca, în care a locuit Păunescu până la vârsta de 13 ani are doar un pat, un scaun şi o masă acoperită de cărţi.
Tiberiu Macavei locuieşte acum în casa familiei Păunescu (foto: Laurenţiu Nica)
"Am zeci de volume ale domnului Păunescu. De fiecare dată când venea în Bârca îmi lăsa câte o carte. Le-am strâns pe toate, le păstrez să le citească şi copiii mei", explică Tiberiu Macavei, finul poetului, cel care locuieşte în prezent cu familia în casa familiei Păunescu.
Comuna doljeană Bârca a fost vineri în doliu
Clopotele din curtea bisericii au răsunat toată ziua anunţând dispariţia consăteanului Adrian Păunescu, iar becurile de pe uliţe nu au mai fost stinse pentru ca poetul "să aibă lumină".
Preotul din Bârca a ţinut o slujbă de pomenire
În biserica din sat a fost organizată o scurtă slujbă de pomenire în memoria poetului.
"Sunt cutremurat de această veste tragică. Speram că îl va ajuta Dumnezeu şi să scape. Nu a fost să fie aşa. Pe lângă faptul că am pierdut cu toţii un om de valoare, eu am pierdut un prieten bun", a declarat primarul Marian Popa, printre lacrimi, înainte de oficierea slujbei.
Scrisoarea lui Adrian Păunescu de pe patul de spital
Traian Băsescu: «Adrian Păunescu rămâne în amintirea celor care l-au apreciat»
Ion Iliescu: „Păunescu a marcat istoria culturii noastre”
Ultima poezie a lui Adrian Păunescu, scrisă pe patul de spital
Victor Socaciu: «Adrian Păunescu va fi mai mare după ce nu va mai fi»
George Stanca: «Munca exagerată l-a adus în pragul morţii»
«A plecat neînţeles şi neascultat»
Ion Iliescu:
"A fost un poet militant, care s-a implicat în viaţa cetăţii şi care de aceea a avut şi mare impact. Este unul dintre poeţii care au marcat istoria culturii noastre".
Sergiu Nicolaescu:
"Mi-a plăcut ca om şi am devenit amici. Avem oameni puţini de valoare, nu-i preţuim şi când se duc, o zi-două mai apar unii care vorbesc de bine, apoi vine uitarea".
Mircea Diaconu:
"Îmi pare tare rău să aud că Adrian Păunescu nu mai e printre noi. A fost un mare om de cultură. Este încă unul dintre oamenii de cultură care trăiesc mult prea puţin".
Ducu Bertzi:
"A dăruit mai mult decât puteam noi duce. A plecat neînţeles şi neascultat. Pe mulţi i-a deranjat valoarea lui incontestabilă. La Flacăra am simţit suflul libertăţii".
Nicu Alifantis:
"Îi datorez succesul pe care l-am avut. El mi-a acordat încredere. Avea un har extraordinar de a ne ţine alături, de a ne coagula, era absolut senzaţional".
Fănuş Neagu:
"El a fost blestemat să iubească mereu o ţară în care nebunii clocotesc de ură. El n-a murit, el este un râu care a coborât în propriile izvoare înmiresmate".
Mircea Vintilă:
"Important este că am putut să fiu aproape de poetul Adrian Păunescu. Flacăra a fost scena care ne-a strâns pe toţi, un moment extraordinar pentru cultura românească".
Tudor Gheorghe:
"Abia acum, când nu mai este, vom realiza cât de mare a fost. Poate vor reuşi să realizeze asta şi oamenii care nu l-au apreciat îndeajuns sau care nu l-au citit".