Instanţa saudită vrea să pedepsească un om provocându-i o paralizie

22 august 2010 5:14   Actualitate
Ultima actualizare:

Jurnaliştii americani citează cotidianul saudit Okaz, care scrie că judecătorul care a primit acest dosar a trimis scrisori către mai multe spitale din ţară, întrebând dacă există posibilitatea secţionării măduvei spinării agresorului, după ce victima acestuia a cerut acest lucru în baza legii sharia.

Dar această pedeapsă nu ar fi altceva decât un act de tortură, a declarat Hassiba Hadj Sahraoui, directorul Amnesty International pentru Orientul Mijlociu şi Africa de Nord.

"Deşi cei vinovaţi de o crimă ar trebui traşi la răspundere,  a paraliza intenţionat un om reprezintă un act de tortură şi o încălcare a obligaţiilor în respectarea drepturilor omului asumate de Arabia Saudită",  a adăugat Sahraoui.

Bărbatul paralizat, Abdul-Aziz al-Mitairy, în vârstă de 22 de ani, a declarat pentru Okaz că omul acuzat l-a înjunghiat în spate cu un cuţit mare în timpul unei bătăi care s-a petrecut în urmă cu mai bine de doi ani. "Acuzatul a mărturisit crima în faţa poliţiei, care a rezultat într-o sentinţă de şapte luni de închisoare", a spus bărbatul.

În tot acest timp, instanţa din provincia de nord-vest, Tabuk, s-a ocupat de modul în care pedeapsa cerută de victimă ar putea fi îndeplinită în spital. Directorul unuia dintre cele mai dotate spitale din Arabia Saudită a răspuns solicitării instanţei, arătând că, din perspectivă medicală, nu ar putea duce această sentinţă la bun sfârşit, mai relatează cotidianul Okaz. Dar se pare că un spital a declarat că operaţia poate fi făcută.

"Potrivit unui raport, un spital a anunţat că ar putea să-i producă agresorului, prin tehnici medicale, o secţiune în măduva spinării în exact acelaşi loc în care acesta a rănit victima", afirmă reprezentanţii Amnesty International într-un comunicat de presă citat de CNN. Este de datoria instanţei de a decide dacă se impune pedeapsa prin paralizie sau condamnarea la închisoare, la plata unor despăgubiri sau la biciuire, mai notează CNN.

Atacatorul, a cărui identitate nu a fost dată publicităţii, "a fost judecat şi condamnat în urma unui proces în care , susţine el, nu a avut nicio asistenţă juridică", a scris Amnestz în acelaşi raport.

Mai multe