110 morți din cauza coronavirusului, dar mii de oameni la plimbare în parc! Suedia, singura țară europeană care nu a vrut restricții dure

30 martie 2020 10:42   Internațional
Ultima actualizare:

Situație bizară în Suedia, țara unde până acum s-au înregistrat 110 morți din cauza coronavirusului. Țara a atras atenția mapamondului cu abordarea neortodoxă în fața pandemiei Covid-19, în timp ce vecinii europeni au urmat sfaturile Organizației Mondiale de Sănătate și au impus restircții. În weekend, străzile din Stockholm au fost pline de oameni.

Abia ieșiți din iarna scandivă, suedezii nu vor să fie ținuți în casă de pandemia de coronavirus. Vremea frumoasă de primăvară a scos mii de oameni pe străzi, în timp ce ceilalți europeni sunt în izolare sau în carantină, de săptămâni bune.

Suedezii nu au auzit de carantină și continuă să iasă în cluburi și restaurante, în timp ce Europa pare să se sufoce din cauza numărului mare de decese din cauza coronavirusului. Suedia a fost aspru criticată de presa europeană, dar și de cea de peste Ocean. Mulți cetățeni sunt mulțumiți de libertatea pe care guvernul încă le-o oferă, însă alții se tem că sunt ignorate dovezile științifice și sfaturile OMS. Cafenelele, restaurantele și cluburile sunt încă deschise în Suedia. Adolescenții se întâlnesc în continuare cu prietenii în parc, iar florăriile nu par să se închidă în nicio parte a marilor orașe, potrivit BBC.

Suedia, excepția de la regulă

De duminică (29 martie), Suedia a interzis evenimentele publice cu mai mult de 50 de persoane - o măsură mult prea slabă, cred specialiștii, dar cea mai "strictă" luată de suedezi până acum. Asta în comparație cu vecina Danemarca, unde sunt interzise adunările de peste 10 oameni, sau Marea Britanie, unde nimeni nu are voie să mai iasă din casă.

Autoritățile suedeze i-au sfătuit pe oameni să practice distanța socială și să lucreze de acasă, în cazul în care pot. Comparativ cu celelalte țări europene care au impus carantină totală sau parțială, răspunsul guvernului suedez a fost mult mai liberal. Autoritățile au mers mai degrabă pe încrederea în cetățeni, dându-le sfaturi, fără să le restricționeze în mod direct drepturile. Guvernul nu a vrut să-și streseze" cetățenii. Liceele și universitățile au fost închise, dar grădinițele și școlile primare încă țin cursuri față în față, nu online.

Citește și

Cum a reușit Germania să aibă o rată de mortalitate atât de mică, deși nu a instituit carantină totală! Chiar și experții sunt nedumeriți

De ce bilanțul negru din Italia continuă să crească, deși țara se află în carantină totală. Explicația îngrijorătoare

Mai multe