35 de ani de la dezastrul de la Cernobîl. Turiștii ignoră radiaţiile şi pandemia

26 aprilie 2021 17:50   Internațional
Ultima actualizare:

Comemorare tristă în Pripeat, Ucraina, la 26 aprilie, când s-au împlinit 35 de ani de la dezastrul nuclear care a afectat întreaga planetă. Rudele victimelor şi câţiva supravieţuitori au intrat în zona de radiaţii mortale şi au participat la slujba religioasă, vărsând o lacrimă pentru cei duşi. În ciuda pericolului, turiştii vor veni în număr mare să vadă locul celei mai mari catastrofe nucleare din istorie.

Oraşul-fantomă Pripeat a fost părăsit de locuitori în primele ore de după topirea reactorului nuclear de la Cernobîl, în 1986. Parcurile, blocurile, fabricile şi casele au fost inundate de vegetaţia sălbatică ce pare să ignore nivelul mortal de radiaţii. În 2020, numărul turiştilor străini a scăzut drastic din cauza pandemiei de COVID-19, care, până în prezent a infectat 147,1 milioane de pământeni şi a ucis 3,1 milioane.

La 35 de ani de la explozia nucleară, localnicii sunt convinşi că turiştii vor reveni, Cernobîl fiind în continuare în topul celor mai vizitate atracţii turistice din lume.După lansarea documentarului despre Cernobîl, la HBO, autorităţile vor să ridice un muzeu în care să expună echipamentul de protecţie al eroilor salvatori, care au plătit cu viaţa intervenţia de aici. 350.000 de localnici şi-au părăsit casele după dezastrul nuclear de la reactorul numărul 4 şi s-au mutat în Slavutîci, la 30 de kilometri de zona interzisă de la Cernobîl. La comemorare au venit inclusiv oameni din Kiev, oraş aflat la 65 de kilometri, care şi-au amintit că autorităţile sovietice nu le-au spus nimic în 1986 cu privire la radiaţiile criminale din aer. 

O echipă internaţională de experţi a învelit reactorul nuclear avariat într-un sarcofag, care a costat peste un miliard de dolari. În interiorul sarcofagului, mai mulţi roboţi lucrează neîncetat la dezmembrarea şi demolarea rămăşiţelor reactorului. ”Turismul care are loc aici e unic în lume. Ne învaţă cum să nu mai repetăm greşelile trecutului”, a declarat, pentru Euronews, secretarul ministrului ucrainean al Mediului, Bogdan Borukovski, prezent la comemorare. Turiştii nu au mai pus piciorul în apropierea reactorului începând din luna iunie 2020, din cauza restricţiilor impuse din cauza pandemiei. Reactorul 4 va fi complet dezasamblat în 2064 şi abia din 2100 turiştii vor avea voie să se apropie în siguranţă de locul dezastrului. Experţii au punctat însă că nivelul radiaţiilor va scădea abia după zeci de mii de ani. În parcurile din Pripeat se plimbă acum urşi, lupi, cai sălbatici şi zboară zeci de specii de păsări.  

Dezastrul care a şocat omenirea

În aprilie 1986, când reactorul 4 a explodat, măsurătorile au indicat emisii radioactive de două sute de ori mai mari decât cea a bombelor atomice lansate de SUA asupra Japoniei în 1945. Incendiul care a urmat a produs un uriaş nor radioactiv, care a dus la evacuarea a 350.000 de locuitori din regiune. Cu toate că raportul unei comisii internaţionale, din 2006, menţionează numai 56 de decese în urma exploziei şi 4.000 de morţi apăruţi în perioada imediat următoare, experţii opinează că numărul real este mult mai mare. În timp ce Agenţia Internaţională pentru Cercetări asupra Cancerului estimează la 16.000 numărul deceselor legate de dezastrul de la Cernobîl, Academia Rusă de Ştiinţe spune că în Ucraina şi Belarus au murit, din această cauză, 140.000 de persoane, iar în Rusia, 60.000. Comisia Naţională Ucraineană pentru Radioactivitate ridică la 500.000 numărul deceselor provocate de explozia reactorului nuclear. 

Mai multe